Зеленський звернувся до чоловіків, які виїхали за кордон

Президент Володимир Зеленський вважає, що чоловіки мобілізаційного віку мали б самі повернутися до України з-за кордону, аби підтримувати економіку своєї держави та захищати її.

Про це Зеленський сказав під час зустрічі з премʼєр-міністеркою Естонії Каєю Каллас, повідомила "Українська правда".

Зеленського запитали, чи повинна, на його думку, Естонія передати Україні українців призовного віку для мобілізації.

Президент відповів, що на початку повномасштабного російського вторгнення з України виїжджали люди різних статі і віку, бо ніхто не знав, що буде далі, громадяни рятувалися, а сусіди України відкривали кордони.

"Ми відстояли 50% із захопленої території на початку війни, ми відбили ворога. І два роки б'ються наші хлопці. І у цей час є люди, які поза правилами, поза законом перетинали кордон. І це питання до цих людей, до цих чоловіків. Якщо вони мобілізаційного віку, то вони повинні допомагати Україні і вони повинні бути в Україні", - сказав глава держави.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Я зараз не говорю про те, що хтось повинен бути на фронті, а хтось не повинен бути на фронті. Є закон. Але є звичайне людське правило, я сьогодні про це говорив прем'єр-міністру (Естонії): один військовий, якого оплачує держава Україна, нам ніхто з цим не допомагає, - на одного військового йде 6-8 платників податків", - заявив Зеленський.
"Якщо ви в Україні і ви не на фронті, а ви працюєте - де б ви не працювали - якщо ви працюєте і сплачуєте податки, то ви так само бороните державу. І це дуже потрібно. Але якщо ви за кордоном і ви мобілізаційного віку, і ви і не на фронті, і не сплачуєте податки, і виїжджали поза законом - то є питання. Ось і все", - сказав президент.
"Якщо ми хочемо зберегти Україну, якщо ми хочемо зберегти Європу, то всі ми повинні розуміти: або ми допомагаємо Україні, або ні; або ми - громадяни, які на фронті, або ми - громадяни, які працюють і сплачують податки. Бо не буде грошей на військового. А не буде грошей на військового - не буде військового, не буде кому захищати Україну. Отакі правила життя", - заявив Зеленський.

Цього тижня Володимир Зеленський вирушив із візитом до країн Балтії. Вчора президент України перебував у столиці Литви Вільнюсі.

Зеленський говоритиме з лідерами балтійських країн про безпеку, інтеграцію до ЄС і НАТО, співпрацю в галузі РЕБ і дронів, подальшу координацію європейської підтримки.

Литва передасть Україні боєприпаси і БТРи, повідомив президент Литви Гітанас Наусєда.

Сьогодні Зеленський прибув у столицю Естонії Таллінн.