Жінкам не можна заходити в церкву у брюках: ПЦУ розвіяла сталий міф

Православна Церква України дозволяє жінкам приходити до храму в брюках

Пресслужба Православної Церкви України заявила, що не існує заборони для жінок і дівчат носити брюки, коли вони відвідують храм. Ця заява також стосується інших Православних Церков світу, крім Московського Патріархату. Головне для священнослужителів - не зовнішній вигляд людини, а його духовні потреби.

ПЦУ наголошує, що міф про заборону жінкам носити брюки походить від неправильного тлумачення Писання. Часто посилаються на рядок зі Старого Завіту: "На жінці не повинно бути чоловічого одягу, і чоловік не повинен вдягатися в жіноче вбрання, бо мерзенний перед Господом Богом твоїм усякий, що робить це" (Втор. 22: 5). Однак, ПЦУ зазначає, що цей рядок не стосується жіночих брюк.

Церква також зауважує, що у часи, коли писалися правила Старого Завіту, вчинки й звичаї людей були іншими, а одяг мав свої особливості. Так, жінки і чоловіки носили схожий одяг, який складався з нижньої сорочки і туніки (плаща, накидки).

Біблійна енциклопедія Брокгауза зазначає, що жіночий одяг був схожий на чоловічий, але з деякими відмінностями. Жіночі речі були довшими і ширшими, виготовлялися з тонших тканин і мали довгі рукави. Жінки також носили пояси і плащі.

Церква підкреслює, що важливою є не форма одягу, а його призначення і мета. Двері храмів завжди відкриті для всіх, незалежно від того, чи жінка приходить в брюках чи спідниці, з покритою чи непокритою головою. Головна мета - молитва і зв'язок з Богом.

Православна Церква України раніше також розвінчала стереотип про жінок у певні дні та заборону відвідувати храм під час цього періоду.

Джерело: