Жінки б'ють на сполох: клініки повинні утилізувати заморожену сперму загиблих військових

Заборона використання сперми загиблих воїнів українським жінкам

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який забороняє використовувати заморожений біоматеріал загиблих чоловіків для запліднення їхніх дружин. Закон набере чинності з березня 2023 року. Згідно з ним, у разі смерті особи, репродуктивні клітини якої зберігаються, їх зберігання припиняється з подальшою утилізацією.

Ця новина стала шоком для дружин полеглих воїнів, які сподівались на можливість мати дітей від своїх загиблих чоловіків. Одна зі справджених історій розповідає про вдову військовослужбовця, яка зі своїм чоловіком оформила всі необхідні документи для використання сперми після його загибелі. Але за новим законом, це стає неможливим. Така ситуація обурила громадськість, яка вважає, що держава повинна пропонувати легальні шляхи для того, щоб ці жінки могли мати дітей від своїх загиблих чоловіків.

Олеся Остаф'єва, медійниця і публічна особистість, також висловила своє обурення щодо цього закону в соціальній мережі Facebook. Вона наголосила на тому, що заборона використання біоматеріалу загиблих воїнів мотивується фінансовими та соціальними причинами, а не інтересами самої держави.

Ми кричимо, що гинуть найкращі, знищуючи при цьому генофонд героїв, ми кажемо, що у нас катастрофа з демографією, але самі вживаємо заходи, які ускладнюють можливість народити дітей від загиблих військових

Варто зазначити, що серед ініціаторів законопроекту було 13 жінок. Також варто згадати, що Верховна Рада України ухвалила законопроект про виплату грошової допомоги сім'ям військових в разі загибелі. Закон гарантує право на отримання допомоги дітям, батькам інших родичів загиблих воїнів.