Зливи у Сахарі, потужні урагани США та засуха у світі: Укргідрометцентр заявив про кліматичні зміни

Зливи, урагани та засуха: кліматичні зміни
Зливи, урагани та засуха: кліматичні зміни

Кліматична система планети зазнає серйозних змін, що призводить до появи незвичних для певних регіонів природних явищ. Наприклад, у таких посушливих зонах, як Сахара, можуть фіксуватися значні опади, що раніше було рідкістю. Ці процеси є наслідком глобальних змін клімату, які порушують звичний баланс атмосферних умов і впливають на екосистеми різних територій.

«Кліматична система стає розбалансованою і можуть відбуватися незвичні синоптичні події, які, наприклад, на певних територіях або не відбувалися, або інтенсивність цих процесів стає більшою - як ми бачимо з ураганами у районі Атлантики» , – зазначила речниця Укргідрометцентру Наталія Птуха.

Вона згадала, що не так давно у Сахарі пройшли значні зливи та дощі, які завдали регіону багато проблем.

За словами Птухи, на Європу це також впливає, оскільки дощі нерівномірно розподіляються упродовж місяця або за кілька днів може випасти місячна норма, «тобто інтенсивнішими можуть бути якісь процеси» . Натомість певні регіони потерпають від посухи.

Ураган Мілтон досягнув узбережжя Флориди зі швидкістю понад 190 км/год

Нагадаємо, раніше CNN писав, що ураган «Мілтон» досягнув узбережжя поблизу містечка Сієста-Кі американського штату Флорида зі швидкістю понад 190 км на годину.

До слова, ураган «Мілтон», що насувається на США, може стати одним з найсильніших штормів у країні за століття. Очікується, що він спричинить серйозні наслідки у штаті Флорида.

До слова, кліматологиня, фахівчиня в галузі зміни клімату та довгострокового прогнозу погоди Вазіра Мартазінова раніше заявляла, що пил із Сахари, що долітає до України, рідкісне явище, але воно підпорядковується атмосферній циркуляції. Згодом українцям варто очікувати його повернення.

Читайте також