Знаменита сталінка: що відомо про будинок у Києві, пошкоджений уламками російської ракети

Російські загарбники атакували Київ ракетами і пошкодили будинок на Татарці

21 березня рано вранці, російські загарбники влаштували масштабний ракетний удар по столиці України. Низка районів Києва зазнала пошкоджень від уламків ракет. Серед найбільш постраждалих будівель - будинок на Татарці, відомий як сталінка, повідомляє NV.

Фотографії будинку в Києві з розбитими вікнами та єдучим димом розлетілися по всіх соціальних мережах та новинних агентствах у всьому світі. Будівля на Татарці, затишному районі Києва, постраждала через удар уламків однієї з 31 ракети, які були випущені до столиці уранці 21 березня.

Цей будинок, відомий як будинок Укркабеля, є одною зі значущих споруд київської Татарки, до якого часто приводять екскурсії київські екскурсоводи. Він був збудований у стилі сталінського ампіру (неокласицизму) згідно з проектом київського архітектора Семена Барзиловича.

Архітектор розташував будинок таким чином, щоб він був видно здалеку, вписавши його в рельєф місцевості. Це стало одним з найбільших житлових будинків, побудованих у Києві наприкінці 1930-х - початку 1940-х років.

Будинок зведений з червоної цегли з декоративними вставками, що помітно відрізняє його від сірих сталінок, характерних для Харкова. Тому він отримав прізвисько "Червоний будинок". У 50-х роках він був пофарбований у рожевий колір.

Проект передбачав наявність 51 квартири у будинку: 33 двокімнатні, 10 трикімнатних та 8 квартир з площею три з половиною кімнати. До кінця 1980-х років всі квартири були комунальними та заселені працівниками заводу Укркабель, від чого походить друга назва будинку.

У 2015 році експертна група науково-дослідного інституту Пам'яткоохоронних досліджень ставила питання про внесення будинку до реєстру об'єктів культурної спадщини місцевого значення.

В непосредственной близости до будинку знаходиться церква Святого Миколая Пам'яті жертв Чорнобиля української православної церкви. Будівництво церкви розпочалося у 2005 році і завершилося в 2011 році. Церква та її каплиця отримали пошкодження від уламків відбитої ракети.

Нагадаємо, росіяни атакували Київ ракетами 21 березня уранці. Уламки збитих ворожих цілей пошкодили дитячий садок, житловий будинок та підприємство. В кількох районах Києва сталося пожежі та потрапили уламки ракет, зокрема в дитсадок та житловий будинок.

В результаті у центрі столиці утворилася велика вирва через падіння уламків ракети.