"Зрадник Заходу": ЗМІ та дипломати рознесли генсека ООН Гутерріша за візит до Росії

ЗМІ та дипломати рознесли генсека ООН Гутерріша за візит до Росії
ЗМІ та дипломати рознесли генсека ООН Гутерріша за візит до Росії

Участь генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріша у саміті БРІКС у Казані та його спілкування з російським та білоруським диктаторами Володимиром Путіним та Олександром Лукашенком викликали жорстку критику у німецьких ЗМІ.

Як передає "Хвиля", про це йдеться у матеріалі DW.

Зокрема, консервативна газета FAZ у коментарі під заголовком "Генсек ООН у путінському шоу" пише, що за сам факт контактів із БРІКС Антоніу Гутеррішу дорікати не слід. Оскільки це входить у коло його обов'язків - регулярно підтримувати зв'язки з усіма державами-членами ООН незалежно від своїх політичних систем.

"Він не має права ігнорувати таку організацію, як БРІКС, адже до неї входять два постійні члени Ради Безпеки ООН, і вона об'єднує держави, в яких проживає майже половина населення планети", - йдеться у статті.

Проте газета наголошує, що Гутерріш мав розуміти, що в розмові з Путіним не досягне нічого, що могло б хоч трохи наблизити закінчення війни в Україні, яку той розв'язав. Крім того, він став учасником пропагандистського шоу режиму РФ, який у Казані прагнув довести, що не опинився в міжнародній ізоляції, навіть порушивши Хартію ООН.

Більш критично налаштована ліва газета taz. У коментарі під заголовком: "Гутерріш дискредитує Організацію Об'єднаних Націй" вона звинувачує екс-лідера Соціалістичної партії Португалії та прем'єр-міністра цієї західноєвропейської країни в тому, що він "зрадив Захід".

"Вищий представник міжнародного права пробує татарські солодощі в гостях у людини, яка зневажає міжнародне право. "О, смачно", - каже він. Який подарунок для Путіна! При цьому Гутерріш добродушно дивиться в телекамери і через свого прес-секретаря заявляє, що поїздки на саміти БРІКС є "стандартною практикою... Невже це тепер стандартна практика - сідати в Росії за круглий стіл групи БРІКС і демонструвати цим "нормальність" тієї війни, яку Путін веде проти України порушуючи міжнародне право? Цим Гутерріш дискредитував ООН. Але він, схоже, тут не бачить проблеми. Як не бачить він проблеми і в тому, що такі держави, як Іран, Китай та Росія, на очах у всіх розмовляють про "диктаторський Захід" і брехливо стверджують, ніби вони створили в групі БРІКС "демократичну та прозору систему", яка "сприяє правам людини", - обурилися в газеті.

У свою чергу берлінська газета Tagesspeigel вважає, що "Гутерріш шкодить собі і ООН". За словами автора статті, кожен, хто має хоч трохи політичного інстинкту, мав би триматися подалі від саміту у Казані.

"Однак у Антоніу Гутерріша фатально відсутнє подібне чуття. Але ж він - голова Об'єднаних Націй, він - головний у світі дипломат, він через свою посаду - верховний захисник міжнародного права. Вже одне те, що цей португалець облагородив своєю присутністю пропагандистську зустріч у Казані". - і тим самим російського президента є скандалом. А те, що він йому ще й руку тиснув, люб'язно при цьому посміхаючись, просто обурливо", - пише газета.

Авто статті також зазначає, що своїм приїздом до Казані Гутерріш "зробив подарунок диктатору", і цей жест, який "виглядав як раболепство, рівнозначний удару в обличчя українкам та українцям, які вже понад два роки живуть в умовах війни".

Тим часом коментатор першого каналу німецького суспільно-правового телебачення ARD вважає, що генсек ООН цілком міг би в Казані не просто закликати до "справедливого миу в Україні", а й дипломатично нагадати Путіну, що "це він розпочав війну і що саме він може негайно її припинити.

"Це саме те малодушне запобігання західних політиків, з якого неодноразово публічно глузував колишній гебіст Путін. Звичайно, для того, щоб припинити війну в Україні, з Путіним доведеться розмовляти. Однак Гутерріш - показовий приклад того, як це ні в якому разі не можна робити", - йдеться у статті.

А ось експерт із Росії берлінського зовнішньополітичного дослідницького інституту "Фонд наука і політика" (SWP) Яніс Клуге (Janis Kluge) один із небагатьох звернув увагу на те, що на полях саміту в Казані генсек ООН Антоніу Гутерріш зустрівся і сердечно обнявся також із білоруським володарем Олександром Лукашенком.

"Не міг би хтось доставити додому цю стару людину? Він виглядає розгубленим, і ці люди його використовують", - написав він у соцмережі X.

Нагадаємо, Зеленський показав світові, що витворяє Путін після зустрічі з Гуттеррішем у Казані. 

Читайте також