"Зроблено в Україні": скільки держава повертає коштів, витрачених на українські товари

Україна повертає до бюджету до 40% коштів, витрачених на власні товари

Перший віцепрем'єр - міністр економіки Юлія Свириденко повідомила, що близько 40% коштів, які Україна витрачає на придбання власних товарів, повертаються до державного та місцевих бюджетів у вигляді податків і зборів. Про це вона заявила під час презентації політики "Зроблено в Україні".

Згідно з ухваленими змінами до законодавства про публічні закупівлі, установлено обов'язкову вимогу щодо мінімальної частки української складової у собівартості товарів, що закуповуються за державний кошт. Зараз ця частка повинна становити щонайменше 20% зі щорічним збільшенням на 5%, загалом до 40%. Стосується це переважно складної техніки й устаткування вартістю понад 200 тисяч гривень, особливо у машинобудуванні.

"Машинобудування дає один із найбільших мультиплікаційних ефектів для економіки у вигляді робочих місць та податків до бюджету. До 40% коштів, витрачених державою на українські товари, повертаються українцям у вигляді зарплат і податків та зборів", - наголосила Свириденко.

Свириденко закликала українські громади та інших великих споживачів активніше долучатися до політики "Зроблено в Україні" й купувати продукцію вітчизняного машинобудування та переробної промисловості.

"Мета політики "Зроблено в Україні" - змінити структуру національної економіки, збільшити частку переробної промисловості у нашому ВВП. Поки що вона, на жаль, досить низька, менше 10%. Тоді як у розвинених країнах, які ми ставимо собі за приклад, ця частка перевищує 20%. І наше стратегічне завдання - досягти такого показника (не менше 20%) упродовж найближчих десяти років", - запевнила перший віцепрем'єр.

Джерело: Укрінформ

Читайте також: