Журналісти дослідили діяльність агентурної мережі УПЦ (МП) – розлідування

Журналісти викривли агентурну мережу УПЦ МП

Журналісти bihus.info опублікували нове розслідування щодо діяльності Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) в Україні. Вони виявили, як ця мережа перешкоджає голосуванню в Раді за законопроект про заборону УПЦ МП, а також як вона діє за кордоном.

«Московська церква в Україні все ще існує. І на її основі працює агентурна кремлівська мережа, яка має за мету дестабілізувати внутрішню ситуацію. Ця мережа діє не лише в Україні, а й за кордоном. Вона поширює інформацію про переслідування вірян і «релігійних журналістів», практично підтримуючи війну РФ проти України», - повідомляє bihus.info.

До нас потрапили внутрішні матеріали цієї агентурної мережі. Ми дослідили їх, а також частину листування учасників. І зібрали основне з діяльності путінських агентів УПЦ (МП)», – йдеться у повідомленні bihus.info.

Раніше Служба безпеки України розкрила масштабну агентурну мережу ФСБ, яка «під прикриттям» УПЦ МП намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні. Учасники цієї мережі вихваляли російську агресію та спонукали до міжрелігійної ворожнечі.

Служба безпеки нейтралізувала в Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційні диверсії на замовлення ФСБ. Зловмисники масово виробляли та розповсюджували прокремлівські наративи та провокативні повідомлення з метою дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію та посіяти релігійну ненависть в Україні», - повідомляє відомство.

Служба безпеки викрила понад 15 учасників цієї угруповання, затримано чотирьох основних фігурантів. Серед них – очільник одного з київських храмів УПЦ МП, який був агентом російських спецслужб.

Наразі ця мережа ФСБ є однією з найбільших, яка діє в Україні з моменту вторгнення. Вона мала чітку ієрархію та розподіл обов'язків, а також постійний зв'язок з найбільшими російськими ЗМІ, які були готові швидко поширювати «потрібний» контент», - зазначається в повідомленні.

Читайте також:

  • Чого не розуміють прихильники Московського патріархату в Україні
  • СБУ проводить обшуки у співробітників «Союзу православних журналістів» (фото)