Астроном пояснив походження боліда, який спалахнув вночі у небі над Україною (відео)

Астроном пояснив походження боліда
Астроном пояснив походження боліда

Уночі в декількох областях України в небі був помічений яскравий спалах боліда, повідомив астроном Володимир Кажанов з Харківського планетарію.

«Яскравий болід спалахнув у небі над Україною 1 травня 2024 року. Близько 01:15 (за київським часом) у небі над багатьма областями України було зафіксовано спалах під час падіння космічного тіла. Явище було помічено у Полтавській, Сумській, Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях», – йдеться у дописі.

Політ боліда супроводжувався спалахами, очевидці помітили різницю кольору його сліду.

«Яскравість була така, що об'єкти на землі відкидали тіні», – зауважив астроном.

Причиною цього явища є входження в атмосферу Землі великого метеорита (невеликого астероїда).

Згідно з першими оцінками, розмір метеорита може становити від 0,5 до кількох метрів. Ймовірність випадіння уламків метеорита на поверхню Землі є великою.

«Всім, хто був свідком цього явища і пам'ятає деталі, рекомендують залишити звіт на сайті Міжнародної метеорної організації. Це допоможе точно визначити траєкторію руху метеорного тіла», – додав Кажанов.

Відео спалаху в небі над Харковом доступне за посиланням:

Коли частинка надходить у атмосферу з надзвуковою швидкістю, вона нагрівається через гальмування, що призводить до утворення світної оболонки з газів навколо неї.

Боліди зазвичай мають помітний кутовий діаметр і можна їх побачити навіть вдень. Супроводжуються полетом боліди часто звуками, які нагадують грім. Внаслідок сильного нагрівання метеорит часто розколюється і падає на землю у вигляді уламків. Залишки метеоритів, що впали на землю, називаються метеоритами.

У боліда розрізняють ядро, голову, хвіст і слід, який залишається після його полету.

Нагадаємо, що астрономи виявили чорну діру, маса якої приблизно в 33 рази перевищує масу нашого Сонця. Вона є найбільшою з відомих у Чумацькому Шляху, за винятком надмасивної чорної діри в центрі нашої галактики, повідомляє Reuters.

Виявлене недавно чорна діра знаходиться приблизно в двох тисячах світлових роках від Землі, що є відносно невеликою відстанню у космічних термінах, в сузір'ї Орла. Навколо неї обертається зірка-компаньйон, повідомили дослідники. Світловий рік – це відстань, яку світло проходить протягом одного року, і вона складає 9,5 трильйона кілометрів.

Читайте також