Китай може втратити доступ до ChatGPT

Китай може втратити доступ до ChatGPT

OpenAI забороняє доступ до ChatGPT в Китаї

Американська компанія OpenAI прийняла рішення заборонити доступ до свого чатбота ChatGPT в Китаї. Раніше китайські стартапи мали доступ до платформи, але тепер навіть для них ця функція буде недоступна. Компанія не пояснила причину свого рішення, проте це може бути пов'язано з обмеженням доступу Китаю до передових технологій і боротьбою з дезінформацією.

Китайські користувачі вже почали отримувати повідомлення про припинення роботи програми в їхньому регіоні з 9 липня.

У відповідь на це Baidu та Alibaba Cloud запропонували свої альтернативні платформи для колишніх користувачів ChatGPT. Baidu розробляє "інклюзивну програму" міграції на платформу Ernie, а Alibaba Cloud надає безкоштовні токени та послуги переходу на свою платформу Qwen-plus, яка коштує дешевше за американський варіант.

У Китаї є свої власні ресурси, такі як пошуковик Baidu, соцмережі RenRen і Weibo, месенджер WeChat тощо. Проте, на відміну від ChatGPT, вони не забезпечують повну анонімність, оскільки вимагають верифікації аккаунтів за допомогою ID-посвідчення або номера мобільного. Крім того, китайські соцмережі піддають цензурі та можуть блокувати дописи через заборонені символи чи вислови.

У Китаї також заблоковані більшість популярних європейських та американських застосунків і сайтів, таких як Facebook, Instagram, Google, YouTube та Wikipedia. Навіть TikTok має окрему версію для місцевих користувачів.

Система фільтрації контенту в інтернеті, відома як "Золотий щит" або Національний інформаційний проєкт із громадської безпеки, була запущена в Китаї у 2003 році і є причиною обмежень в Інтернеті.

Читайте також: