Країни AUKUS хочуть залучити Японію для протидії впливу Китаю

Держави AUKUS зацікавлені залучити Японію до протидії впливу Китаю
Держави AUKUS зацікавлені залучити Японію до протидії впливу Китаю

Сполучені Штати, Велика Британія і Австралія починають переговори щодо розширення AUKUS

Згідно з інформацією Financial Times, Сполучені Штати, Велика Британія і Австралія планують почати переговори щодо залучення нових членів до оборонного пакту AUKUS. Очікується, що Японія буде запрошена в якості додаткового члена з метою стримування впливу Китаю в регіоні Індо-Тихоокеанського.

Пакт AUKUS, утворений трьома країнами ще в 2021 році, спрямований на протидію розширенню впливу Китаю. У відповідь на це, Пекін назвав пакт небезпечним і попередив про можливу гонку озброєнь в регіоні.

Міністри оборони країн-учасниць планують оголосити про початок переговорів щодо другого компоненту пакту AUKUS. Цей компонент включатиме співпрацю в галузі "підводних можливостей" та "гіперзвукової зброї". Але перший компонент, який полягає в закупівлі Австралією атомних підводних човнів, залишається без розширення.

Оголошення про початок консультацій з розширення Альянсу стало компромісом між союзниками, після того як деякі американські посадовці підтримували офіційне приєднання Японії в якості члена AUKUS.

АУКУС започатковано у 2021 році з ідеєю приєднання інших країн до Цільової лінії II. Японія, в свою чергу, активно збільшує свої оборонні витрати і інвестує в розробку гіперзвукової зброї. Залучення інших партнерів до AUKUS допоможе поділити витрати на розробку нових технологій.

Австралія та Велика Британія спочатку відмовлялися включати Японію до AUKUS через Фокус на усунення існуючих проблем у трьохсторонній співпраці. Однак, заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл заявив, що США окремо співпрацюють із Великою Британією та Австралією, а питання тристоронньої співпраці виникне з часом.

У Японії також ведуться дебати щодо приєднання до AUKUS, оскільки деякі правительственні чиновники є обережними через неоднозначність позицій між країнами-членами пакту.

Очільник уряду Японії Фуміо Кісіда в інтерв'ю Financial Times заявив, що остаточного рішення щодо співпраці з AUKUS ще не прийнято, але Японія готова продовжувати співпрацю з США, Австралією і Великою Британією в галузі безпеки і оборони.

Читайте також