У шматку каменю віком 2 млрд років вчені знайшли мікроби

Мікроби знаходяться в камені 2 млрд років
Мікроби знаходяться в камені 2 млрд років

Вчені у Південній Африці зробили унікальне відкриття, яке може потрясти наше розуміння еволюції життя на Землі та розширити наші можливості в пошуках позаземного життя. Вони знайшли живі мікроорганізми в породах каменю, видобутих з магматичного комплексу Бушвельд. Це знайдене свідчення життя є найдавнішим у таких старовинних геологічних утвореннях. Про це повідомив доцент Токійського університету, Йохеї Судзукі, який є провідним автором дослідження.

Раніше вчені вважали, що найдавніші мікроби, знайдені у геологічних шарах, мають вік приблизно 100 мільйонів років. Але це останнє відкриття зміщує цю межу на 2 мільярди років назад, відкриваючи нові можливості для вивчення початкових етапів еволюції життя на Землі.

Для підтвердження наявності мікроорганізмів у зразках та виключення можливості забруднення, вчені використовували багато сучасних методів дослідження, включаючи інфрачервону спектроскопію та електронну та флуоресцентну мікроскопію. Результати аналізу однозначно підтверджують наявність мікробів у породах ще до їх видобування.

Це відкриття також відкриває можливість виявити сліди життя на інших планетах, зокрема на Марсі. Є породи на Червоній планеті, які старіші за ті, в яких були знайдені мікроби у Південній Африці.

NASA має плани доставити зразки марсіанських порід на Землю за допомогою місії марсохода Perseverance. Ці зразки можуть мати подібний вік до досліджуваних вченими з Бушвельда, що дає надію на виявлення ознак стародавнього мікробного життя на Марсі.

Читайте також