Небезпечні для здоров'я: супермаркети Aldi, Auchan, Dino та Kaufland у Польщі протестували імпортні помідори

Польський фонд Pro-Test опублікував дані щодо незалежного аналізу наявності пестицидів в імпортних помідорах з чотирьох супермаркетів Польщі: Aldi, Auchan, Dino і Kaufland.

За інформацією Yavp.pl з посиланням на pro-test.pl, у кожному з магазинів були закуплені помідори двох видів: розсипні та фасовані, включно з дрібними сортами черрі.

Ці томати були привезені з Бєльгіх, Іспанії, Нідерландів, Марокко та Туреччини. Спершу про погану новину - залишки пестицидів були знайдені в усіх перевірених овочах. Але є й добра - у деяких з них кількість шкідливих речовин була незначною і, що важливо, в жодному зі зразків не перевищувала допустимих норм.

Найбільшу кількість пестицидів виявили в турецьких помідорах з Kaufland - цілих вісім різних сполук. Окрім того, імідаклоприд, знайдений в цих томатах, заборонений для використання в ЄС.

У той же час, речовина Pyridaben дозволена в Польщі, але лише для декоративних рослин, а не для помідорів. Однак обидві ці сполуки "легально" присутні в турецьких томатах, оскільки вони вирощені в Туреччині, де вимоги відрізняються.

помидоры

Подібна ситуація і з фасованими помідорами черрі, купленими в Auchan. Вони імпортовані з Іспанії, і серед залишків чотирьох пестицидів експерти виявили спіротетрамат, дозволений у Польщі, але не для вирощування помідорів. Проте варто зазначити, що в Іспанії спіротетрамат можна використовувати для цих овочів через відмінності в кліматичних зонах.

Третя речовина, заборонена в ЄС - хлорфенапір. Її знайшли в марокканських помідорах, що продаються в Dino. Тут також важливо відмітити, що поки концентрація цієї сполуки не перевищує допустимий рівень, такі томати дозволено продавати.

Що ще показали лабораторні дослідження?

1) Бромоксиніл був присутній у всіх протестованих помідорах. Його наявність, скоріш за все, пов'язана з природними факторами: бромід міститься в ґрунті й може переходити з нього в рослини.

2) Найменше шкідливих речовин виявлено в голландських томатах з Aldi. Там був тільки бромоксиніл.

3) По два пестициди знайдено в помідорах з Марокко в Dino та в мароканських mini Roma з Auchan.

3) Три різні пестициди виявили в турецьких помідорах з Aldi та фінікових томатах з Dino. Обидва зразки мали маркування країни походження - Марокко.

4) Приблизно чотири пестициди були присутні в помідорах з Auchan, зокрема в малинових з Бєльгії на вагу та фасованих черрі з Іспанії.