Небезпечні для здоров'я: супермаркети Aldi, Auchan, Dino та Kaufland у Польщі протестували імпортні помідори

Пестициди у імпортних помідорах з польських супермаркетів

Польський фонд Pro-Test провів аналіз наявності пестицидів у помідорах, які продаються у супермаркетах Aldi, Auchan, Dino і Kaufland.

Залишки пестицидів були знайдені в усіх перевірених овочах

Томати були закуплені як розсипні, так і фасовані, включаючи сорти черрі. Вони привезені з Бєльгії, Іспанії, Нідерландів, Марокко та Туреччини. Незважаючи на наявність пестицидів, їх кількість не перевищувала допустимих норм.

Найбільшу кількість пестицидів виявили в турецьких помідорах з Kaufland

У турецьких томатах з Kaufland було виявлено вісім різних пестицидів, включаючи імідаклоприд, який заборонений для використання в ЄС. Серед інших виявлених речовин - імідаклоприд, являється забороненою речовиною для полів Євросоюзу.

Фасовані помідори черрі з Auchan містять заборонену речовину, дозволену для декоративних рослин

Фасовані помідори черрі з Auchan, які привезені з Іспанії, містять спіротетрамат, який дозволений у Польщі тільки для декоративних рослин. Тут також важливо відмітити, що ця речовина дозволена в Іспанії через відмінності в кліматичних умовах.

Марокканські помідори, що продаються в Dino, містять заборонену речовину

Марокканські помідори з Dino містять заборонену в ЄС речовину - хлорфенапір. Хоча концентрація цієї речовини не перевищує допустимий рівень, їх все одно дозволено продавати.

Звіт про лабораторні дослідження

Лабораторні дослідження показали:

1) Бромоксиніл присутній у всіх протестованих помідорах. Його наявність пов'язана з бромідом у ґрунті, який може потрапляти в рослини.

2) Голландські помідори з Aldi містять найменшу кількість пестицидів, їх виявлено лише бромоксиніл.

3) У помідорах з Марокко (Dino) та в мароканських mini Roma з Auchan було знайдено по два різних пестициди.

4) У турецьких помідорах з Aldi та фінікових томатах з Dino виявлено три різні пестициди. Обидва зразки мали маркування країни походження - Марокко.

5) Приблизно чотири пестициди були присутні в помідорах з Auchan, зокрема в малинових з Бєльгії та фасованих черрі з Іспанії.