Росія може активізувати свої дії у Придністров'ї: аналітики назвали мотиви

Росія може намагатися використати невизнану Придністровську Молдавську Республіку для створення нестабільності в Молдові.

Окрім того, таким чином Кремль розраховує підірвати український експорт зерна вздовж західного узбережжя Чорного моря. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадують, що впродовж 2023 року в румунському чорноморському порту Констанца було відвантажено рекордні 36 млн метричних тонн зерна. Близько 40% цих поставок становило українське зерно.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Раніше експерти ISW зазначали, що українські удари по кораблях Чорноморського флоту РФ змусили російські військово-морські сили змінити моделі операцій та відвести деякі судна від своєї основної бази в окупованому Севастополі на заході Криму.

Знищення і пошкодження суден ЧФ дозволило Києву і партнерам максимально використовувати Чорноморський зерновий коридор. Міжнародна підтримка цього проєкту продовжує зростати, попри вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи та погрози силою заблокувати її діяльність.

"Незважаючи на ослаблену присутність Росії в західній частині Чорного моря, Кремль може розглядати операцію під фальшивим прапором у Придністров'ї, як альтернативний спосіб утримати країни від участі в українському зерновому коридорі", - йдеться у повідомленні.

Так зване міністерство державної безпеки невизнаного Придністров'я (ПМР) нещодавно заявило про нібито стрілянину на кордоні Молдови з Україною і викрадення своїх "громадян".

Речник Державної прикордонної служби України Руслан Демченко спростував цю заяву і зазначив, що вона несе провокативний характер.