Україна разом з партнерами розробила новий механізм повернення цивільних з полону

Україна разом з партнерами розробила новий механізм повернення цивільних з полону

Країни-учасниці Глобального саміту миру розробили новий механізм повернення українців з Росії.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про створення нового механізму повернення українських громадян з Росії. Він зазначив, що цей механізм з'явиться незабаром.

Під час саміту миру були обговорені також питання повернення українських дітей та військовополонених. Лубінець заявив, що було багато нових ініціатив щодо повернення дітей, але деталі не можуть бути розкриті наразі.

Зокрема, деякі країни-учасниці саміту миру розповіли про свої можливості для повернення українських громадян з Росії. Кількість учасників коаліції, що працює над поверненням дітей, збільшилася.

Лубінець висловив переконання, що ефективним буде застосування нових санкцій проти Росії, таких як створення трибуналу та повне ембарго на нафту та газ.

Нагадаємо, що Україна змогла повернути 90 захисників з російського полону.

Тетяна Москалькова, уповноважена з прав людини в Російській Федерації, пропонує активізувати обмінний процес між Росією та Україною. Вона опублікувала список українських військових, які готові повернутися додому, якщо Україна погодиться взяти на обмін російських військовополонених.

З лютого 2022 року понад 600 повернених з російського полону українців стверджують, що їх піддавали тортурам. Серед них є захисники, яких повернули 31 травня.

Читайте також: