Українцям відповіли, чи можуть ВПО отримувати виплати, якщо вони не працевлаштовані

Чи можуть внутрішньо переміщені особи отримувати виплати, якщо вони не працевлаштовані

Українцям розповіли, що внутрішньо переміщені особи можуть отримувати виплати, навіть якщо вони не знаходяться на роботі.

За даними фахівців Юридичного порадника для ВПО, деякі українці цікавляться можливістю отримувати виплати, якщо вони не мають роботи. Через це юристи пояснили це питання.

Згідно з інформацією, внутрішньо переміщені особи, які звертаються вперше для призначення виплат, повинні знайти роботу, відкрити свій бізнес або зареєструватися в Центрі зайнятості як безробітна особа або особа, що шукає роботу, протягом трьох місяців. Інакше вони перестануть отримувати виплати з 2024 року.

"Працездатні непрацюючі ВПО, яким з 1 грудня 2023 року призначено виплати вперше, повинні протягом 3 місяців знайти роботу", - зазначається у повідомленні.

Проте існує кілька винятків, коли це обмеження не стосується. Наприклад, одна людина з сім'ї, яка доглядає дитину до шестирічного віку, має право на виплати. Також це правило не поширюється на людину з трьома або більше дітьми до 18 років або на того, хто доглядає малолітню дитину, яка навчається онлайн на території бойових дій. Крім того, особи з інвалідністю, студенти, які навчаються повним днем, і ті, хто надає соціальні послуги з догляду, також мають право на отримання виплат.

Таким чином, працездатна особа може продовжувати отримувати виплати, навіть якщо вона не працевлаштована або зареєстрована як безробітна.

Нагадаємо, що з 1 березня грошову допомогу продовжено для деяких переселенців.