$10 мільйонів на пропаганду та дезінформацію: США викрили масштабну операцію Russia Today

$10 мільйонів на пропаганду та дезінформацію
$10 мільйонів на пропаганду та дезінформацію

Міністерство юстиції США висунуло звинувачення Костянтину Калашникову та Олені Афанасьєвій - співробітникам російського державного телеканалу RT. Їх обвинувачують у змові для порушення Закону про реєстрацію іноземних агентів (FARA) та відмиванні грошей.

За даними обвинувачення, RT та їх співробітники нелегально перевели майже 10 мільйонів доларів на фінансування і керівництво американською компанією з виробництва онлайн-контенту заснованою в Теннессі. Ця компанія поширювала англомовні відео на популярних соціальних мережах, таких як YouTube, TikTok, Instagram та інші.

Серед іншого, Афанасьєва звернулася до засновника американської компанії після теракту в московському концертному залі 22 березня 2024 року. Вона пропонує засудити Україну та США за цей напад. У своєму повідомленні вона пише: "Я думаю, ми можемо зосередитись на українському/американському аспекті... Мейнстрімні ЗМІ поширюють фейкові новини про те, що ІДІЛ взяла на себе відповідальність за атаку, хоча сама ІДІЛ таких заяв не робила. Усі терористи зараз затримані, коли прямували до кордону з Україною, що робить ще більш підозрілим, чому вони хотіли сховатися в Україні".

Обвинувачення стверджує, що ця схема була частиною стратегії RT зі створення "тайної імперії проектів", які мають впливати на громадську думку "західної аудиторії" після припинення офіційної діяльності RT у США та інших західних країнах.

Раніше було повідомлено, що адміністрація Байдена звинуватить Росію у спробах вплинути на вибори 2024 року.

Читайте також