175 000 солдатів, захоплення Києва та усунення Зеленського: що знали США про наміри Путіна до вторгнення

175 000 солдатів на фоні Києва
175 000 солдатів на фоні Києва

За даними книги Боба Вудварда, у жовтні 2021 року розвідка США отримала детальну інформацію про плани Росії щодо вторгнення в Україну. Згідно з цими даними, Росія планувала задіяти 175 000 військовослужбовців для повномасштабного вторгнення в Україну.

Метою було захопити контроль над усією територією країни, усунути президента Зеленського та взяти під контроль столицю Київ. У розвідки США були точні дані про те, як Росія планувала захоплювати конкретні міста і як розподілялися обов'язки між російськими військовими та спецслужбами щодо утримання контролю над ними.

Директор ЦРУ Вільям Бернс заявив на нараді з президентом Байденом: "

Це те, що Путін планує зробити".

За його словами, розвідка була впевнена в намірах Росії. Держсекретар Ентоні Блінкен був вражений рівнем деталізації розвідданих: "

План дуже добре опрацьований, остаточне рішення ще не прийнято, але все готово до натискання на спусковий гачок".

При цьому американське керівництво з труднощами розуміло логіку Путіна. Як зазначив Блінкен: "

Коли ми дивимося на це з нашої точки зору, це звучить божевільно. Але якщо поставити себе на місце Путіна, можливо, не так вже й божевільно".

За даними розвідки, Путін вважав, що більшість українців вітали б російські війська, наслідки для Росії будуть короткостроковими, високі ціни на енергоносії ускладнять для Європи приєднання до санкцій США, а рішучість Заходу з часом ослабне через нестачу продовольства, інфляцію та енергетичну кризу.

Президент Байден доручив своїй команді спробувати запобігти вторгненню і повністю підготуватися до нього. "

Якщо це станеться, ми повинні бути в максимально вигідній позиції, щоб наша відповідь посилила, а не ослабила наші інтереси"

, - сказав Байден. Для попередження Путіна Байден направив до Москви директора ЦРУ Бернса. На зустрічі з Путіним Бернс заявив: "

Ми стурбовані тим, що ви серйозно розглядаєте можливість великомасштабного вторгнення в Україну. Це було б помилкою"

.

Бернс попередив про наслідки: "

Ми згуртуємо Захід, ми введемо жорсткі економічні санкції, нищівні економічні санкції. Україна - суверенна держава. Ми продовжимо підтримувати Україну. Ми скоригуємо нашу військову присутність у Європі".

Путін у відповідь назвав Україну "слабкою і розділеною" і заявив, що "інтереси Росії вимагають контролю над вибором України". Після зустрічі Бернс доповів Байдену: "

У мене склалося дуже сильне враження, що Путін вже майже прийняв рішення почати війну".

За даними книги Вудварда, Путін остаточно помішався на "українському питанні" під час ізоляції через COVID.

Читайте також