24 лютого прийшов у 206-й батальйон з проханням "Дайте автомат": у Києві попрощались з Сергієм Іконніковим

У центрі Києва, на Майдані Незалежності, було проведено похорон молодого командира підрозділу 72 ОМБр "Чорні Запорожці", активіста "Європейської Солідарності" та помічника депутата Київради Сергія Іконнікова, який загинув під час ворожого штурму на Вугледарському напрямку в день свого 25-річчя, 13 жовтня.

Урочиста заупокійна служба відбулася у Михайлівському золотоверхому соборі.

На похорон Героя прийшли лідер партії, п'ятий президент Петро Порошенко з дружиною Мариною, активісти ВГО "Солідарна Молодь", народні депутати та депутати Київради, побратими, друзі і вчителі Сергія.

"24-го лютого о 9 ранку я побачив його, коли формувався 206-й батальйон, і він попросив мене: "Дайте автомат!". Він був наповнений впевненістю та готов захистити Київ. Після того, як Київщина визволилася, він повернувся до роботи статевої команди у Києві. Але потім сталася ще одна трагедія. Ми втратили Гліба Бабіча. Саме в той день Сергій вирішив піти до Збройних Сил, щоб помститися за Гліба. Він приєднався до 72-ї бригади "Чорних Запорожців", яка звільняла Київщину. Став одним з найавторитетніших та наймолодших командирів", - розповів Петро Порошенко. Він також повідомив, що Сергій мав отримати своє перше офіцерське звання в найближчі дні.

"68 наших воїнів, членів нашої команди, "Європейської Солідарності", наших активістів, молоді, віддали своє життя, щоб ми з вами захищали нашу вільну європейську Україну та забезпечили її перемогу та розвиток. Вона була мрією Сергія. Він завжди буде з нами. Ми не лише пам'ятатимемо його, але й робитимемо все можливе, щоб наблизити перемогу, за яку він так прагнув", - сказав Петро Порошенко.

"Він має бути прикладом для багатьох українців, показувати, що нам потрібно об'єднуватися та не залишатися осторонь. Ми повинні продовжувати розвивати нашу громаду та державу на різних рівнях. Бо якщо ми не візьмемо на себе відповідальність за будівництво країни, ніхто це за нас не зробить", - додала Марина Порошенко.

Друзі, побратими та вчителі Сергія розповіли, що він був завжди наполегливим, щирих та відкритим хлопцем.

Рік до початку масштабної інвазії він пройшов воєнну підготовку у добровольчому підрозділі Марусі Звіробій "Марусині Ведмеді". Любив рок-музику та мріяв стати дипломатом, захищаючи інтереси України у світі, але віддав своє життя на полі бою.

У інтерв'ю друзів Сергія з "Солідарної Молоді" під час короткої відпустки, він сказав: "Я - дуже самовіддана людина. Моя мотивація - служба на користь держави та суспільства. Коли почалося вторгнення 24 лютого, для мене та моїх побратимів не було питань, що робити".

Майдан Незалежності був особливим місцем для Сергія. Після 2019 року він брав активну участь у акціях і багато хто пам'ятає його як "хлопця з мегафоном", який надихав та об'єднував сотні незнайомців.

"На цьому самому місці, на сходах, ми стояли під час акції "Ні капітуляції". Ми вигукували, що Путін є х*лом, і вірили, що зможемо захистити нашу державу. Але випало так, що ти віддалив своє життя за ці зусилля. Ти був справжнім героєм", - сказала Голова ВГО "Солідарна молодь", депутатка Київради Дінара Габібуллаєва.

"У 2014 році мені було 16 років, я навчалася у 9-му класі. Я дуже добре пам'ятаю початок розстрілів "Небесної Сотні", це був переломний момент в моєму житті, який визначив, чим я хочу займатися. Усі ми повинні займатися громадсько-політичною діяльністю на різних рівнях, брати участь у розвитку громади та держави. Бо якщо ми не візьмемо на себе відповідальність за будівництво цієї країни, то ніхто це за нас не зробить", - вважав Сергій Іконніков.

Загинув наймолодший командир підрозділу 72 ОМБр "Чорні Запорожці", активіст "Європейської Солідарності" та помічник депутата Київради Сергій Іконніков. Він помер у бою в день свого 25-річчя. Останнім публікацією на його сторінці у Facebook було фото величезної вирви від російського снаряду, підписане, що тривають важкі бої і святкування не відбувається.