40 тисяч штрафу та позбавлення прав: водіям загрожують серйозні покарання за документи

Водіям мопедів загрожує штраф та позбавлення права керувати транспортним засобом

Українцям, які керують мопедами, може бути нараховано штраф у розмірі понад 40 тисяч гривень та позбавлення права керувати транспортним засобом на 5 років, якщо вони не мають посвідчення водія відповідної категорії. Таку інформацію надає "Дорожній адвокат".

Багато українців у весняний та літній час переймаються на менш витратний транспорт. Особливо це стосується жителів сіл та невеликих міст. Але не слід забувати, що для керування мопедом або скутером потрібно мати відповідні права та необхідні документи. В іншому випадку можна отримати серйозні штрафи або втратити право керувати транспортним засобом.

Штрафи для водіїв мопедів в Україні

Зокрема, українським водіям мопедів необхідні права категорії А1, які дозволяють керувати транспортним засобом з об'ємом двигуна до 50 куб. див. Отримати такі права можуть громадяни віком від 16 років.

Водії, які вже мають посвідчення водія категорій "В", "С" або "А", не можуть керувати мопедом згідно закону.

У разі керування мопедом без категорії "А1" передбачається штраф у розмірі 3400 гривень. Повторне порушення протягом року призводить до нарахування штрафу у розмірі 40800 гривень. Крім того, можливе позбавлення права керування транспортним засобом на період від 5 до 7 років.

Так, водіям мопедів необхідно пам'ятати, що реєстрація є обов'язковою, незалежно від того, чи їздять вони по сільських вулицях або дорогами державного значення.

Нагадаємо, що в Україні водіям необхідно встановлювати новий розпізнавальний знак на автомобілях.