50 млрд на зброю, обов'язкові ATACMS та економічна допомогу в кредит: з'явилися деталі законопроекту Конгресу про військову допомогу Україні

Уряд США розглядає законопроект про додаткову фінансову допомогу Україні на 2024 рік. Одним з головних пунктів цього законопроекту є виділення понад $50 млрд Міністерству оборони США для надання допомоги у сфері безпеки Україні. Ці кошти будуть використані на закупівлю зброї, військової техніки та боєприпасів для армії України.

Також, в рамках цього законопроекту, Державний департамент та Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) отримають понад $12 млрд для економічної підтримки України, зміцнення демократії, верховенства права та громадянського суспільства.

Крім України, іншим країнам, які також потребують допомоги, будуть виділені кошти на надання кредитних гарантій союзникам НАТО та партнерам за межами альянсу, а також країнам Індо-Тихоокеанського регіону. Законопроект також передбачає розробку стратегії підтримки України з конкретними цілями та критеріями оцінки прогресу, а також суворий контроль за витрачанням цих коштів.

Загалом, цей законопроект показує готовність США надати значну допомогу Україні для відстоювання її незалежності та територіальної цілісності. Проте, він також встановлює необхідні механізми контролю та підзвітності за використанням цих коштів.

Крім цього, Президент Джо Байден закликав Конгрес схвалити допомогу не тільки для України, але й для Ізраїлю. Голосування за це питання заплановане на суботу.