75% тепломереж на межі: експерт оцінив, чи встигне Україна оновити комунікації

Експерт оцінив, чи встигне Україна оновити комунікації
Експерт оцінив, чи встигне Україна оновити комунікації

Більшість теплотрас в Україні потребують ремонту - експерт

Понад 75% теплотрас в Україні потребують термінового ремонту, проте за поточних темпів робіт на заміну всіх проблемних ділянок знадобиться 56 років.

Про це повідомив експерт з питань житлово-комунального господарства Олег Попенко.

За його словами, загальна протяжність теплотрас в Україні становить понад 18 тисяч кілометрів, з яких близько 14 тисяч кілометрів потребують термінового ремонту.

"Зараз щороку ремонтують, у кращому випадку, 250 кілометрів", - зазначив експерт.

Попенко наголосив на відсутності достовірної інформації про реальний стан теплових мереж: "Технічне обстеження не провели в жодному місті. Теплокомуненерго навіть не знає, в якому стані перебувають труби".

ремонт изношенных теплосетей, ремонт теплотрассы

Експерт також підкреслив, що наявні темпи ремонту не вирішують проблему через обмежений термін експлуатації труб, який становить близько 50 років. "Ми ці поміняємо, дай Боже, потроху, а потім доведеться міняти наступні. Виходить замкнене коло", - зауважив він.

В Україні відсутній системний підхід до вирішення проблеми - немає жодної державної програми відновлення чи капітальних ремонтів теплокомуненерго. "Якщо в енергетиці у нас є хоч якісь капітальні ремонти, розуміння тарифів, то теплокомуненерго нікому не потрібне. Це повний розвал комунального господарства й абсолютне небажання будь-кого ним займатися", - підсумував Попенко.

Нагадаємо, раніше Попенко пояснив, чому у людей будуть холодні батареї взимку.

Також у Києві прозвітували про початок опалювального сезону.

Читайте також