Абонентам Київстар, Vodafone та lifecell відповіли, чому на смартфонах з'являється буква "Е" і як це виправити

Смартфони з написом 'Е', причина і виправлення
Смартфони з написом 'Е', причина і виправлення

Користувачі мобільних пристроїв в Україні все частіше бачать на своєму смартфоні літеру "Е" у рядку стану, що призводить до погіршення якості зв'язку та швидкості Інтернету.

За даними видання gsminfo, ця проблема пов'язана з переходом до стандарту зв'язку EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution), який є проміжною технологією між 2G та 3G і має нижчу швидкість передачі даних. Така швидкість вистачає лише для текстових повідомлень, але недостатня для перегляду відео та завантаження великих файлів.

Також існує кілька причин, чому може з'явитися буква "Е" на смартфоні. Це може статися поза містом, де немає покриття сучаснішими стандартами зв'язку, або у разі відключення електроенергії, коли оператори зменшують навантаження на базові станції.

Крім того, "Е" виникає в місцях з поганим сигналом, таких як підвальні приміщення, ліфти, ліси або гірські місцевості, а також у густонаселених районах. Це також типова ситуація для віддалених сіл та степових зон.

Є кілька способів поліпшити якість зв'язку, коли на екрані з'являється "Е":

  1. Перше — перезавантажити мобільний інтернет, увімкнувши його режим польоту на 10-15 секунд.
  2. Друге — змінити тип мережі на 3G/2G (авто) у розділі налаштувань телефону.
  3. Третє — вручну вибрати оператора зв'язку в налаштуваннях SIM-картки.

Якщо проблема постійно повторюється у певному місці, можливо, варто змінити оператора зв'язку, але спочатку варто переконатися в якості покриття інших операторів у цьому районі.

Також стоїть зауважити, що поява літери "Е" не завжди свідчить про проблеми з пристроєм, це може бути пов'язано з особливостями інфраструктури мобільного зв'язку у конкретній місцевості або тимчасовими технічними труднощами.

Раніше також була поширена схема шахрайства з "дзвінками від мобільного оператора", про яку попереджували українців.

Читайте також