Ядерна безпека: у Парижі обговорили перший пункт Формули миру

Експерти обговорюють ядерну безпеку в Парижі
Експерти обговорюють ядерну безпеку в Парижі

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак взяв участь у онлайн-конференції, присвяченій питанням радіаційної та ядерної безпеки. Захід був організований Францією, українською стороною, а також Чехією, Японією і Швецією. Участь у конференції взяли представники 70 країн та міжнародних організацій, включаючи Україну.

Андрій Єрмак підкреслив, що радіаційна та ядерна безпека стали важливим політичним питанням через агресію Росії проти України. Захоплення Запорізької атомної електростанції, яка є найбільшою в Європі, порушує міжнародне право та норми ядерної безпеки. Україна повинна відновити контроль над своїми ядерними об'єктами та дотримуватись міжнародних стандартів.

Міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що російські ракети та дрони пролітають над українськими атомними електростанціями, що може призвести до катастрофи. Росія має припинити атаки на українську енергетику, і партнери України повинні підтримати це рішення.

Міністр Європи та закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро вимагає захисту ядерної інфраструктури в Україні шляхом спільних дій та підтримки МАГАТЕ. Росія продовжує свою агресію проти України, і це є загрозою для ядерної безпеки.

Ця конференція є частиною першого Саміту миру, і результати всіх конференцій стануть основою для пропозицій до другого Саміту миру.

Читайте також