Як це працює: у Києві тестують нові правила проїзду у громадському транспорті

Тест нових правил проїзду в Києві
Тест нових правил проїзду в Києві

КМДА розпочала тестування нової системи оплати проїзду у громадському транспорті столиці. Про це повідомив заступник голови КМДА та керівник цифрової трансформації Києва Петро Оленич. Нова система дозволяє пасажирам здійснювати поїздки без фізичних квитків, а оплата відбувається через спеціальний мобільний додаток.

Це нововведення дозволяє відмовитись від використання традиційних валідаторів у транспортних засобах, що спрощує процес оплати та знижує витрати на обслуговування обладнання.

Система знаходиться на етапі тестування на кількох маршрутах "Київпастрансу". Процес оплати максимально спрощений для пасажирів: при вході в транспортний засіб необхідно відкрити спеціальний додаток на смартфоні, вибрати опцію "Оплата проїзду", потім пасажир сканує QR-код, а після цього надається вибір способу оплати. У додатку генерується унікальний QR-квиток, який є підтвердженням оплати під час перевірки контролером.

Система безквиткового проїзду належить окремому підприємству, яке вже успішно налагодило як юридичний, так і технічний бік роботи. Це гарантує високий рівень надійності та законності функціонування нової платіжної системи.

Важливо пам'ятати, що в Україні діє адміністративна відповідальність за безквитковий проїзд, тому пасажирам рекомендується своєчасно оплачувати проїзд через нову програму. Під час перевірки квитків контролери зобов'язані пред'являти службові посвідчення, а у разі стягнення штрафу - видавати квитанцію встановленого зразка.

Читайте також