Як довго Росія зможе утримувати ініціативу на сході України? Аналіз ISW

Росія утримує ініціативу на сході України
Росія утримує ініціативу на сході України

Згідно з звітом Інституту вивчення війни (ISW), російські загарбники не можуть назавжди утримувати наступальну ініціативу на всій лінії фронту на сході України.

Аналітики стверджують, що наразі Росія має перевагу на всьому театрі бойових дій і визначає місце, час, інтенсивність та вимоги до проведення бойових дій в Україні. Це дозволяє їм контролювати темп наступу і здійснювати стійкі штурми без кульмінації.

ISW стверджує, що російські війська приклали багато зусиль для створення стратегічних і оперативних резервів напередодні літа 2024 року, але імовірно витратили їх на наступальні операції в Україні. Це може призвести до навантаження на залишкові резерви Росії та вплинути на їх здатність підтримувати наступальні дії на всьому театрі воєнних дій.

Подальша передислокація російських військ до Курської області також ще більше послабить здатність Росії підтримувати наступальні операції на північному сході і сході України. Хоча російські війська, скоріш за все, почнуть знижувати наступальну активність на менш пріоритетних ділянках фронту, а не будуть робити це рівномірно по всій лінії фронту

Українські сили змогли зробити незначні поступки на правому березі каналу Сіверський Донець-Донбас, тоді як російська армія продовжує наступ на північ від Харкова і на північний схід від Харкова. Також російські війська вже при наближаються до Кремінної.

Читайте також