Як порахувати, що ви набрали зайву вагу

Надмірна вага та високий відсоток жирової тканини в організмі є небезпечними й можуть призвести до проблем зі здоров'ям. Для оцінки ваги й пов'язаних з нею ризиків використовують вимірювання індексу маси тіла (ІМТ) та обхвату талії. Для отримання комплексної оцінки здоров'я, звертайтесь до сімейного лікаря.

Індекс маси тіла (ІМТ) розраховується за формулою: ІМТ = вага (кг) ÷ квадрат зросту (м). Ця формула застосовується тільки для дорослих, старших за 18 років, і не використовується для вагітних.

Інтерпретація отриманих значень ІМТ така: менше 18,5 - недостатня вага, від 18,5 до 24,9 - ідеальна вага, від 25,0 до 29,9 - надмірна вага, 30,0 і вище - ожиріння.

Високі значення ІМТ самі по собі не свідчать про стан здоров'я. Професійні спортсмени з розвинутою мускулатурою можуть мати здорову вагу, навіть якщо їхній ІМТ попадає в діапазон ожиріння, оскільки м'язи щільніші за жир.

Для оцінки потенційного ризику захворювання пов'язаного з ожирінням, можна також виміряти обхват талії. Співвідношення об'єму талії до зросту обчислюється за формулою: СОТ = обхват талії вище пупка (см) ÷ зріст (см). Співвідношення об'єму талії до зросту 0,5 або більше може вказувати на підвищений ризик для здоров'я.

Надлишковий жир у зоні живота збільшує ризик розвитку хвороб, пов'язаних з ожирінням. Ожиріння має комплексний характер і може призвести до скорочення тривалості життя і збільшення ризику багатьох захворювань. Якщо у вас є надлишкова вага, зверніться до лікаря для встановлення причин та отримання рекомендацій щодо її нормалізації та зменшення ризиків для здоров'я.

Міністерство охорони здоров'я рекомендує батькам дітей уникати ожиріння. Використання напоїв, що містять цукор, може негативно позначитися на здоров'ї. Найкраще пити чисту воду. Для здоров'я серця рекомендується обмежити вживання солі й цукру.

Серцево-судинна система особливо вразлива до алкоголю. Для забезпечення здоров'я серця рекомендується зробити перерву у вживанні алкоголю.