Як поводитися з мобільними на фронті. Військовий експерт з радіозв’язку дав ключові поради

Росіяни використовують комплекс «ЛЕЕР-3» для фіксації місцерозташування військових ЗСУ навіть на 5-20 км від фронту. Цей комплекс дозволяє їм виявляти скупчення радіопередавальних пристроїв, зокрема телефонів. Крім того, він може обчислити серійний номер телефону і номер сім-карти, що дає можливість росіянам робити дзвінки і СМС від імені будь-якої людини, навіть коли боєць знаходиться поза фронтом. Щоб уникнути розкриття місцезнаходження, солдатам рекомендують міняти сім-карту в магазині операторів перед відправленням на фронт. У разі, якщо росіяни записали дану сім-карту поблизу однієї ділянки фронту і потім побачать її на іншій, вони зроблять висновок, що підрозділ перемістився. Відсутні будь-які докази на те, що будь-який месенджер є небезпечним. Проте фахівець радить використовувати Signal або WhatsApp, при цьому перший варіант має перевагу, оскільки всі дані зберігаються на телефонах і не відправляються на сервери.   

Українські винахідники розробили систему AD Counter FPV, яка блокує радіочастоти для російських FPV-дронів на відстані до 250 метрів від БПЛА та оператора. Система починає працювати вже через 0,5 секунди після увімкнення.   

Також, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров оголосив про випуск українських дронів з технологією штучного інтелекту, які будуть схожі на російський «Ланцет».   

Читайте також:

  • Сергій «Флеш»: Попередній рік війни був епохою БПЛА, наступний – наземних роботів
  • Зеленський: Російський терор можливий лише тому, що ми не маємо достатньо систем ППО
  • В Україні закінчаться ракети для систем ППО вже за два тижні – The Telegraph