Як працюють графіки вимкнення світла і хто їх складає: відповідь «Укренерго»

Схема графіка вимкнення світла на Укренерго
Схема графіка вимкнення світла на Укренерго

Енергетики пояснили, що таке черга відключень, як працюють графіки відключень та хто їх складає, і яка різниця між "Укренерго" та обленерго.

Що таке черга?

Черга - це група побутових споживачів та бізнесу, які споживають певну кількість електроенергії. Споживання в різних областях відрізняється залежно від рівня споживання критичної інфраструктури.

Промислові підприємства, які імпортують більш як 80% свого споживання, не можуть бути відключені, згідно з рішенням Кабінету міністрів.

Як відбувається обмеження споживання чергами?

Диспетчерський центр "Укренерго" визначає, скільки черг застосовувати одночасно в усіх регіонах для компенсації дефіциту енергії. Обленерго у кожному регіоні визначає тривалість черги та порядок переключення.

Дефіцит виникає, коли споживання перевищує виробництво електроенергії українськими станціями та імпорт з ЄС. Для уникнення аварійної ситуації "Укренерго" збалансовує рівень споживання з наявною енергією в системі. Знаючи обсяг дефіциту, "Укренерго" визначає кількість черг споживачів, які повинні бути відключені обленерго в кожному регіоні одночасно.

Скільки часу може бути відключення електроенергії?

Якщо застосовується одна черга графіків відключень, то це означає 4 години обмежень на добу. Дві черги - 8 годин, три черги - 12 годин і більше 12 годин для чотирьох черг. Тривалість черги визначає обленерго у кожному регіоні.

Чому може бути 12 годин відключення, якщо діють три черги з 16:00 до 18:00?

Якщо три черги графіків відключень діють протягом доби, то загальна тривалість без електроенергії буде 12 годин. Якщо три черги діють лише протягом декількох годин, то більша кількість споживачів обмежена саме в цей період. Тривалість черги та порядок переключення визначають обленерго у кожному регіоні.

Що таке "Укренерго" та обленерго і що вони роблять?

"Укренерго" - це державний оператор енергосистеми України, який транспортує електроенергію від електростанцій до обленерго за допомогою мереж високої напруги.

Обленерго - це оператори у регіонах, які розподіляють електроенергію від "Укренерго" до споживачів за допомогою мереж середньої напруги.

"Укренерго" не постачає електроенергію безпосередньо споживачам, не формує черги відключень та не визначає адрес споживачів. Це завдання обленерго.

Причиною застосування графіків відключень є ракетні та дронові атаки на українські електростанції з боку Росії, що сталося вже декілька разів цього року. Втрати української енергосистеми перевищують 9 ГВт потужності, що еквівалентно споживанню влітку в країнах Нідерланди або Фінляндії. Недостатність потужності також пов'язана зі зростанням споживання через спеку.

Читайте також