Як правильно вибрати захист для роликових ковзанів

Як правильно вибрати захист для роликових ковзанів
Як правильно вибрати захист для роликових ковзанів

Професійні ролери часто отримують травми через високу інтенсивність тренувань і виконання складних трюків. Найчастіше це ушкодження зап'ясть, травми колін і ліктів. Адже саме на руки й ноги найчастіше доводиться падати, коли не вдається виконати маневр, але якщо приземлитися на сідниці або спину — можна пошкодити хребет або куприк. А вивихи щиколоток — взагалі майже “звична справа” для ролерів. 

Досвідчені власники роликових ковзанів добре знають, що економити на захисному спорядженні не можна і обирати його потрібно дуже ретельно, особливо якщо йдеться про ролики для дитини чи підлітка. Адже в юному віці, коли хочеться азарту й пригод, важко бути обережним і цінувати своє здоров'я. У цій статті ми розглянемо основні види захисту для роликів, критерії вибору цих елементів та загальні поради, які допоможуть зробити катання безпечним і комфортним.

Шолом — основний елемент захисту

У першу чергу слід подбати про захист голови на випадок невдалого падіння. Шолом завжди вважали найважливішою частиною захисного обладнання для роликових ковзанів. Тому обирайте його дуже ретельно, зверніть увагу на такі аспекти:

  • розмір (шолом має щільно прилягати до голови і водночас не тиснути, тому обирайте моделі з можливістю регулювання розміру);
  • сертифікація (переконайтеся, що шолом відповідає стандартам безпеки CE або ASTM);
  • вентиляція (для зручного катання в теплу погоду шолом повинен мати вентиляційні отвори). 

Перед покупкою обов’язково приміряйте різні моделі або використовуйте таблиці розмірів від виробників.

Захист для колін, ліктів та зап'ястків

Ці частини тіла ролери травмують найчастіше. Тому під час вибору захисту зверніть увагу на такі аспекти: 

  • комфорт (захист має бути зручним, не обмежувати рухів і не натирати шкіру);
  • матеріали (вибирайте захисні комплекти з міцних матеріалів, таких як пластик або карбон, із м'якою внутрішньою підкладкою);
  • розмір (захист повинен щільно прилягати до тіла, але не бути занадто тісним).

Хороші налокітники та наколінники мають анатомічну форму, яка добре прилягає до тіла і не обмежує рухів. При цьому важливо, щоб моделі мали регульовані ремінці. Це дозволяє підлаштувати захист під будь-який розмір, забезпечуючи максимальну фіксацію. Зручно не лише для дітей, які ростуть, а й для дорослих, адже влітку захист потрібно одягати на тонкі спортивні штани, а восени — уже на теплий одяг. Такі опції має добре відомий захист на коліна Rollerblade

Спеціальні захисні шорти

Для додаткового захисту стегон, куприку та нижньої частини спини давно розробили спеціальні захисні шорти. Вони особливо корисні для тих, хто любить кататися агресивно або виконує трюки. Обирайте шорти з амортизуючими вставками для кращого захисту під час падіння і не забувайте, що вони мають щільно сидіти на тілі, але при цьому не заважати рухатися. Тому не варто купувати захисні шорти онлайн без примірки (як звичайний одяг). Найкраще робити це в магазині, щоб порівняти кілька моделей, пройтися, присісти, спробувати прості рухи. 

Як часто змінювати захист? 

Захист для роликів, як і будь-яке спортивне спорядження, з часом зношується. Важливо регулярно перевіряти стан вашого обладнання. Якщо шолом або захисні накладки мають тріщини, пошкодження або сильно зношені, їх слід замінити. Особливо це стосується шолома, який після сильного удару втрачає свої захисні властивості. Тому подбайте про свою безпеку та здоров'я.