Як Росія просуває свої наративи у західні ЗМІ: красномовні приклади

Як Росія просуває свої наративи у західні ЗМІ: красномовні приклади

Західні експерти стверджують, що Росія успішно просуває свої наративи в західних ЗМІ, перекручуючи факти про свою агресивну війну з Україною. Події в Криму є прикладом цієї ситуації, де західні ЗМІ беруть на відомість російські твердження замість розкриття суті конфлікту між Росією та Україною.

Кілька оглядачів зосередили увагу на обстрілі Центру космічного стеження та зв'язку в Криму американською артилерією. Міністерство оборони України підтвердило ці удари, які спричинили значні пошкодження російським військовим об'єктам, зокрема системам супутникового зв'язку та навігації, що допомагають росіянам цілитися по цивільних об'єктах.

Проте, провідні західні ЗМІ цитували російську сторону, яка наголошувала на постраждалих, які знаходилися на пляжах Криму у момент обстрілу. Наприклад, це стало видно в публікаціях BBC, The Guardian, CNN.

Один з німецьких оглядачів відзначив, що Росія змінює свої повідомлення і спростовує сама себе. Спочатку РФ стверджувала, що ракету збила її система ППО, але потім відмовилася від цієї версії і звинуватила Україну у навмисному обстрілі.

Експерт з бойових ракет зазначив, що відеозаписи не свідчать про цілеспрямований напад, але показують, що було перехоплення. Відшкодовані удари призвели до мінімізації жертв серед туристів, які перебували на пляжі. Журналіст з Чикаго показав у своєму відеоролику, як англомовні ЗМІ копіюють російські заголовки, зосереджуючись на втраті людей, які були на українській території, захопленій Росією. Важливо показати суть події - знищення стратегічного військового об'єкту, який забезпечував убивство мирних жителів України російськими силами. У своїх заголовках ЗМІ передають негативну історію замість розкриття правди. Журналіст зазначає, що російські ЗМІ ведуть неправдиву інформаційну кампанію.

На Саміті миру у Швейцарії взяли участь представники ЗМІ з усього світу, включаючи російських журналістів. Пропаганду, яка транслювалася російською мовою, виявили на дитячих телеканалах у Європі. Рада ЄС вирішила припинити мовлення чотирьох ЗМІ, які поширюють російську пропаганду, на своїй території.

Читайте також: