Як українці ставляться до початку військових дій на території Росії? Результати опитування

За результатами соціологічного дослідження, проведеного компанією "Active Group" за підтримки FutureResearchFoundation, більшість українців вважають важливими для України військові дії на території РФ.

69,1% опитаних позитивно відповіли на питання про значимість цих подій для України, з них 25,9% дуже позитивно, а 43,2% частково. 15,4% вважають події практично незначимими, 7,6% зовсім незначними, а 7,9% не змогли визначитись з відповіддю.

Також більшість опитаних вважає, що українські сили оборони допомагають підрозділам РДК, Легіону Свободи Росії та "Сибірському батальйону". 57,7% опитаних підтримують таку думку, 23,9% вважають, що ці формування діють самостійно, а 18,4% не визначилися з відповіддю.

Головними силами, які сприяють підрозділам, більшість українців вважають ГУР (50,7%), на другому місці - СБУ (6,7%), на третьому - ЗСУ (менше 6%). 15% опитаних вважають, що всі перелічені сили долучаються до підтримки, а 22,5% не визначились з відповіддю.

96,9% опитаних знають про початок бойових дій на території РФ, тільки 3,1% громадян вперше почули про ці події.

73,7% українців викликають позитивні емоції новини про бойові дії у Білгородській області. 43,6% опитаних відповіли, що виключно позитивні емоції, 30,1% - більш позитивні. Менше негативні емоції відчули 3,6%, більше негативні - 5,1%, а 17,6% не змогли відповісти.

Найпоширенішими емоціями серед українців є радість (44,4%) та захоплення (33,2%) при почуті про бойові дії в Білгороді та Курську. Здивування і спокій відчули менше ніж у двічі менше опитаних - 17,9% та 17,7%. 7% відчули смуток і страх, 5,3% - гнів і відразу. 20,5% опитаних не відчули жодних із перерахованих емоцій.

Більшість українців не відчувають співчуття до росіян, які постраждали від бойових дій. 38,6% не мають жалю до цивільних мешканців Білгородщини, 32% бажають бути на їхньому місці, інші виражають сильне (6,1%) або не сильне (18,1%) співчуття. 5,1% не визначились з відповіддю.

Дослідження проведено компанією "Active Group" за допомогою онлайн-панелі "SunFlower Sociology". Вибірка склала 2000 анкет, що є репрезентативною за віком, статтю і регіоном України. Збір даних проводився з 23 по 24 березня 2024 року.

Читайте також:

  • Бойові дії у Курській і Бєлгородській області. Чому це потрібно?
  • Чому операція у Бєлгородській та Курській областях невідворотна
  • Рейди у Бєлгородській та Курській області: який дають ефект
  • Російські легіони провели визвольну операцію у Курській та Білгородській областях (відео)
  • Генерали у крові: Сергій Кобилаш. Історія "Героя Росії", якого розшукує Гаага