Як західні країни фінансують війну Росії проти України? Деталі від Politico

Військова російсько-українська конфронтація і грошова підтримка Заходу
Військова російсько-українська конфронтація і грошова підтримка Заходу

Російське паливо, яке купують західні країни, фінансує війну Росії проти України - Politico

Західні країни, які підтримують Україну у війні з Росією, спонсорують російську армію, купуючи російську нафту та паливо, яке виготовляється з неї. Про це повідомляє видання Politico.

За перше півріччя 2024 року західні країни купили паливо на суму $2 млрд, яке виготовляється з російської нафти. Це стало можливим через санкційну лазівку, яка дозволяє продавати росіянам паливо та переробляти нафту в інших країнах.

Зазначається, що обсяги продажу дизельного пального та бензину, які виготовлені з російської нафти, зросли в країнах Європи. Це стало можливим завдяки трьом турецьким нафтопереробним заводам.

«Цей імпорт технічно законний, тому що, попри санкції, країни можуть купувати паливо російського походження, якщо його попередньо переробляють в іншій країні, наприклад, у Туреччині», - йдеться у матеріалі.

Україна вимагала закриття цього каналу імпорту, але наразі турецькі партнери навіть збільшують обсяги продажу російського палива. Видання також наголошує, що Туреччина отримала значні знижки на російську нафту та інші продукти перероблення.

«Туреччина, зі свого боку, скористалася знижками Москви в розмірі від $5 до $20 за барель, збільшивши щорічні закупівлі в Росії на 34% 2023 року і на колосальні 70% цього року», - заявили в Politico.

Економіст Вайбхав Рагхунанда підкреслює, що російське паливо є дешевшим за паливо з Саудівської Аравії. Однак, це не впливає на звичайних людей, адже знижки отримують лише великі компанії та трейдери.

Зазначається, що санкції зменшують видатки РФ на оборонний бюджет, але російські війська все ж отримують необхідне обладнання і зброю завдяки обхіду санкцій. Раніше видання також зазначило, що Україна може програти енергетичну війну з Росією.

Нагадаємо, що США ввели санкції проти російських телекомпаній та пропагандиста Дмитра Кисельова.

Читайте також