Які хвороби не звільняють від мобілізації: Міноборони оприлюднило список

Міністерство оборони оприлюднило список захворювань, з якими військовозобов'язані визнаються придатними до служби.

Відповідний наказ Міноборони України опублікований на сайті Верховної Ради.

У додатку до розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві, йдеться про кілька категорій громадян.

Придатні

Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв'язку, оперативного забезпечення, охорони

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

Тимчасово непридатні. Потребують лікування

Непридатні до військової служби з переоглядом через шість місяців

Згідно зі списком, військовозобов'язані з клінічно вилікуваним туберкульозом придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв'язку, оперативного забезпечення, охорони. Так само, військовозобов'язані із залишковими змінами після вилікуваного туберкульозу різних локалізацій відносяться до категорії придатних.

Військовозобов'язані, у яких з'являються інфекційні хвороби, що передаються статевим шляхом А50-А79 (сифіліс, гонококова інфекція, хвороби, спричинені хламідіями, трихомонадами та мікоплазмами), вважаються тимчасово непридатними та потребують лікування.

Також, військовозобов'язані з хворобою, зумовленою ВІЛ (стабільною) або безсимптомним носійством ВІЛ, з імунною компенсацією, придатні до служби. Однак, ті, у кого хвороба зумовлена ВІЛ (прогресуюча), з імунною декомпенсацією, вважаються непридатними.

За новими правилами, військовозобов'язані зі станами після радикального хірургічного лікування первинної пухлини, раком нижньої губи та раком шкіри відносяться до придатних до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв'язку, оперативного забезпечення, охорони.

На розгляді розміщені також люди з різними психічними розладами. Так, люди з тяжкими та помірно вираженими стійкими психічними розладами вважаються непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку. Але ті, у кого є легкі психічні прояви, можуть бути придатними до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв'язку, оперативного забезпечення, охорони. Військовозобов'язані зі стійкою компенсацією наслідків гострого захворювання головного мозку або закритої черепно-мозкової травми також вважаються придатними.

Про військовозобов'язаних з шизофренією, шизотиповими та маячними розладами, афективними розладами з часто повторюваними фазами йдеться, що вони вважаються непридатними.

Військовозобов'язані з короткозорістю або далекозорістю будь-якого ока в одному з меридіанів більше 12,0 дптр вважаються непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку. Ті, у кого короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному з меридіанів від 6,0 до 12,0 дптр, або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 3,0 дптр, відносяться до придатних до служби. Так само, військовозобов'язані з короткозорістю або далекозорістю будь-якого ока в одному з меридіанів від 3,0 до 6,0 дптр, або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 2,0 дптр і до 3,0 дптр є придатними для служби.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію 16 квітня. Через місяць і один день, після оприлюднення тексту закону, він набере чинності.

Також, військовозобов'язані повинні оновити свої дані у ТЦК протягом 60 днів після набрання законом чинності.

Читайте також:

  • Ці люди просяться на фронт. Чому їх не пускають?
  • З якими хворобами звільняють від мобілізації. Повний перелік
  • Військовозобов'язаний відмовився від повістки, бо злякався "страшилок" про ТЦК. Суд ухвалив вирок