Які три звички можуть призвести до передчасної смерті

Є декілька шкідливих звичок, які негативно впливають на здоров'я людини. Вони можуть навіть призвести до передчасної смерті. В першу чергу, слід згадати про хронічний стрес. Стрес впливає на всі системи нашого організму: дихальну, серцево-судинну, травну, нервову, опорно-рухову і навіть на репродуктивну функцію. Наше тіло здатне впоратися з невеликою дозою стресу, це навіть корисно для здоров'я. Але, якщо стрес стає хронічним і триває довго, це може мати серйозні наслідки для організму, навіть призвести до смерті. У такому стані людини з'являються ризики розвитку різних хронічних захворювань і навіть раку.

Щоб позбутися стресу і знизити його негативний вплив на життя, фахівці радять підтримувати здорові соціальні зв'язки, більше спілкуватися з друзями та родичами. Також важливо спати достатню кількість часу, щоб організм зміг відновитися після напруженого стресового дня. Регулярні прогулянки на свіжому повітрі також сприяють зниженню рівня стресу. Якщо поради не допомагають, рекомендується звернутися до психологів або психотерапевтів для отримання допомоги.

Іншою небезпечною звичкою є недосипання. Недостатньо сну може призвести до зниження імунітету, виснаження організму та появи різних хвороб, включаючи серцево-судинні захворювання. Також недосипання впливає на продуктивність, концентрацію, пам'ять і когнітивні функції. Щоб покращити якість сну, можна дотримуватися деяких порад, наприклад, лягати спати в один і той самий час, не їсти за дві години до сну, створити комфортну температуру у спальні та прогулюватися на свіжому повітрі перед сном.

Вживання енергетичних напоїв також може бути шкідливо для організму. Вони можуть викликати серцеву недостатність, тахікардію, залежність, підвищений рівень цукру в крові, підвищений артеріальний тиск, безсоння, нервозність, нудоту, тремор кінцівок, розвиток гастриту та алергічні реакції. Такі напої категорично заборонені для вживання вагітним, людям з цукровим діабетом, гіпертонією, дітям до 18 років, людям з ожирінням та тим, хто годує грудьми.

Вчені виявили, що всього 4 тисячі кроків на день вже досить, щоб знизити ризик ранньої смерті. Але кожен додатковий крок приносить більше користі для здоров'я. Ризик смерті від будь-якої причини, а також ризик серцево-судинних захворювань значно знижуються з кожними 500-1000 додатковими кроками, які ми робимо.