Який мобілізаційний резерв чоловіків має Україна (дослідження)

Мобілізаційний резерв України становить близько 4,8 млн чоловіків. Решта або вже служать (1,3 млн), або не підлягають мобілізації (4,3 млн). Про це йдеться у дослідженні аналітичного видання Texty.org.ua. 

За даними аналітиків, до мобілізації не залучаються люди з інвалідністю, чоловіки віком від 18 до 26 років, втікачі від війни, перебувають в окупації, заброньовані, студенти, доглядальники, багатодітні батьки, науковці, викладачі і вчителі. 

Україна має додатковий потенційний резерв у чоловіків віком від 18 до 26 років. На початок 2024 року їхнє число становить 707 тис. осіб (без урахування тих, хто не підлягає мобілізації).

Аналітики також порахували кількість жінок, які можуть стати частинами мобілізаційного резерву України, і не мають дітей. Загалом цей резерв становить 3 млн жінок.

Всі розрахунки базуються на демографічному прогнозі Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України на 2023 рік, який був змодельований у 2020 році.

Аналітики використали ці дані, тому що прогноз виключає населення окупованих територій, а демографічна оцінка на короткий термін є досить точною.

Виходячи з усіх доступних прогнозів, був обраний сценарій з низькою народжуваністю, низьким міграційним приростом і низьким очікуваним сподіваним тривалістю життя. Цей вибір обумовлений передівниким інфекційним хворобам та очікуваннями нового російського вторгнення. 

З метою запобігання різкому зменшенню кількості мобілізованих громадян, спікер Полтавського територіального центру комплектування (ТЦК) Роман Істомін заявив, що хоча критичного зменшення не спостерігається, процеси відбуваються повільніше, ніж було бажано. Він також зауважив, що якби призов був на низькому рівні, то українські захисники не отримували б нових солдатів на полі бою протягом кількох місяців.

Читайте також:

  • Нещадна мобілізація. Все, що треба знати про скандальний законопроєкт
  • Про залучення до війни населення України