Американські аналітики повідомили, що може завадити Україні ефективно використовувати F-16

Американські аналітики вивчають F-16
Американські аналітики вивчають F-16

Звіт аналітиків Інституту вивчення війни стверджує, що обмеження можливостей країн-союзників у підготовці пілотів на F-16 негативно вплинуть на Збройні сили України. Це стане перешкодою для ефективного використання цих військових літаків у майбутньому.

Зокрема, аналітики вказують на те, що навчальні центри у США, Данії та Румунії можуть підготувати лише обмежену кількість українських пілотів F-16 через брак доступних місць для навчання.

Експерти пояснюють, що для повноцінної ескадрильї з 20 літаків потрібно 40 пілотів. Проте Україна зможе збільшити кількість спеціалістів до цього рівня лише в кінці 2025 року. Це означає, що до цього часу наша армія не зможе ефективно використовувати всі отримані винищувачі.

Звіт також наголошує на необхідності знищення засобів ППО на території Росії та підготовки достатньої кількості пілотів F-16 для максимально ефективного супроводу наземних операцій. Збройні сили України також потребують своєчасної поставки та достатньої кількості літаків цього типу.

Раніше американські аналітики зазначили, що зміна політики деяких європейських країн у стосунках до використання F-16 ударів по Росії ускладнить здатність українських захисників планувати та здійснювати військові операції.

Нагадаємо, що Нідерланди планують надати Україні шість додаткових винищувачів F-16. В загальному ЗСУ отримають 24 літаки цього типу.

Читайте також