Аmnesty International після скандалу випустила новий звіт, де розповіла про звірства росіян

Amnesty International констатує кричущі порушення правил війни в Україні та на Близькому Сході

Організація Amnesty International у своїй щорічній доповіді відзначила, що відбуваються серйозні порушення правил міжнародного порядку в Україні та на Близькому Сході. В доповіді оцінюється ситуація у 155 країнах і територіях.

Генеральний секретар Amnesty International Агнес Калламар відзначила "безпрецедентний" рівень порушень міжнародного правопорядку, який був зафіксований організацією в минулому році. Зокрема, на критику потрапили США, Росія і Китай. Калламар заявила: "У нас є тут три дуже великі країни, багато в чому наддержави, які засідають у Раді Безпеки, які виснажили її потенціал і виснажили міжнародне право, позбавивши його здатності захищати людей".

"Російські військові завдали невибіркових ударів по густонаселених житлових районах, що призводило до смертей і травм серед цивільного населення та руйнування інфраструктури", - заявив Amnesty International.

Організація також зафіксувала, що російські військові обстрілювали енергетичну інфраструктуру та об'єкти, які забезпечують експорт зерна. Правозахисники також заявили про тортури та зловживання ув'язненими з боку Росії.

У звіті зазначається, що на окупованих Росією територіях, зокрема в Криму, відбуваються порушення прав людини, зокрема у гендерній сфері. Також звіт критикує США за неспроможність засудити порушення прав людини в Газі та Китай за його ставлення до уйгурської меншини.

Організація також висловила занепокоєння щодо розвитку нових технологій, зокрема штучного інтелекту, які можуть бути використані для розпалювання конфліктів та порушення прав і свобод людини.

Реакція на звіт Amnesty International

Після опублікування звіту Amnesty International, українські посадові особи висловили своє обурення та відповіли на звинувачення. Президент Володимир Зеленський засудив вибірковість організації та заявив, що Amnesty International намагається перекласти відповідальність на Україну і амністувати Росію.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба також назвав звіт несправедливим та заявив, що Amnesty International створює "фальшивий баланс між злочинцем і жертвою".

Міністр оборони Олексій Резніков наголосив, що намагання урівняти російську агресію і український самозахист є "свідченням втрати адекватності і спробою знищити авторитет Amnesty International".

Президентський офіс України та кілька експертів вбачають звіт Amnesty International як путінську пропаганду та спробу дискредитувати Збройні Сили України та зірвати постачання зброї.

Реакція внутрішньої та міжнародної спільноти

Скандал навколо звіту Amnesty International викликав багато обурення серед українських та міжнародних правозахисних організацій та експертів. Західні ЗМІ, зокрема британське видання The Times, вважають звіт путінською пропагандою та спробою Amnesty International знищити свій авторитет.

В результаті скандалу, кілька високопоставлених посадових осіб українського офісу Amnesty International і гілки організації в інших країнах звільнилися або подали у відставку.

Додатково, після скандалу був проведений аналіз незалежною експертною комісією, де було винесено висновок про хибність пресрелізів Amnesty International щодо ЗСУ та їх розташування.