Аналітики ISW заявили про розкол між Путіним і патріархом Кирилом

Позиція глави РПЦ Кирила, яка суперечить волі Путіна

Згідно з звітом ISW, Кирил, очільник російської православної церкви, зробив заяви, які відверто суперечать позиції Володимира Путіна. Це набридло аналітикам ISW, які переконані, що ці заяви не відповідають зусиллям Путіна з огляду на останні його спроби відновити концепцію "русского міра" та представити себе як центристську фігуру.

Під час московського єпархіального зібрання 20 грудня Кирил звинуватив мігрантів у загрозі міжрелігійному та міжнаціональному миру в Росії, помітявши, що вони не хочуть інтегруватися в російське суспільство та створюють злочинні та екстремістські організації. Крім того, Кирил заявив, що для етнічних росіян "корінного населення" деяких регіонів, включно з Москвою, життя стає майже нестерпним.

Аналітики ISW пояснили, що такі заяви Кирила суперечать можливостям Путіна відновити концепцію "русского міра", яка включає всіх людей різних етнічних та релігійних груп, що проживають на території колишніх російських держав і єго наслідників. Недавно Путін на засіданні Ради законодавців заявив, що російська конституція та уряд спрямовані на забезпечення гармонії в різноманітній і великій Росії та на відродження мультикультурної російської держави.

Аналітики ISW відзначили, що Путін намагається одночасно виглядати як "сучасний цар", який захищає суверенітет Росії, та як інклюзивний лідер, що спонукає всі релігійні та етнічні групи підтримувати його режим і його військові зусилля.

Відзначимо, що Служба безпеки України оголосила у розшук патріарха РПЦ Володимира Гундяєва, також відомого як Кирил. Відповідна реакція з боку Росії вже була.