Аналітики повідомили, що окупанти просунулися на північний захід від Авдіївки

Російські війська отримали незначні перемоги на північно-західному і південно-західному напрямках від Авдіївки станом на 29 квітня, але їм також не вдалося значно продовжити просування на напрямку Авдіївка. Таку інформацію повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

Геолокаційні знімки, опубліковані 28 і 29 квітня, показують, що російські війська продовжили просування до західної і північно-східної частини Очеретиного (північно-західно від Авдіївки), по залізничній лінії до північно-західних околиць Очеретиного та до Нетайлового (південно-західно від Авдіївки). Російські блогери твердили, що російські війська також продовжують просуватися на північно-захід від Очеретиного в напрямку Новоолександрівки з шириною 1,2 кілометра і глибиною 1,7 кілометра.

Російський блогер стверджував, що російські війська продовжують просуватися на 400-450 метрів на захід від траси С051801 (Орлівка-Нетайлове) між Нетайловим і Уманським (на захід від Авдіївки).

Однак ISW не спостерігав візуального підтвердження цих заявлених досягнень. Міністерство оборони Росії офіційно повідомило, що російські війська захопили Семенівку (на захід від Авдіївки) після того, як головнокомандувач Збройних сил України заявив, що українські війська відступили з цього населеного пункту.

Російські блогери стверджували, що російські війська активно проводять бої та очищають Бердичів (на захід від Авдіївки), Очеретине, Новокалиневе та Керамік (обидва на північно-захід від Авдіївки та на схід від Очеретиного). Також тривають бої на північно-захід від Авдіївки в районах Калинового, Архангельського, Новобахмутівки, Новопокровського та Новоселівки Першої, а також на захід від Авдіївки біля Орлівки та Уманського.

Аналітики вказують на те, що російські війська мають можливість вибрати з багатьох тактичних напрямків для майбутніх наступальних операцій під Авдіївкою, але поки незрозуміло, куди саме вони зосередять свої зусилля найближчим часом. Російські блогери висловлювали припущення на рахунок цілей російських військ на північно-захід від Авдіївки, але конкретного консенсусу не було. Декілька відомих блогерів стверджували, що російські війська ведуть наступальні операції біля Кераміка, щоб просунутися в напрямку Архангельського, а також намагаються розширити свої позиції на захід від Очеретиного в напрямку Сокіла та на південний захід у напрямку лінії Новопроковське-Новоселівка Перша.

ISW продовжує оцінювати, що Росія стикається з вибором стосовно стабілізації своїх військових сил на північно-західному напрямку від Авдіївки: продовжувати просуватися на захід до своєї стратегічної мети в Покровську або намагатися рухатися на північ, щоб здійснити додаткові наступальні операції з використанням російських резервів навколо Часового Яру.