Антарктида стрімко зеленіє

Антарктида зеленіє все швидше
Антарктида зеленіє все швидше

Нове дослідження показало, що рослинний покрив в Антарктиді збільшився у багато разів за останні десятиліття. Вчені аналізували супутникові знімки з 1986 по 2021 роки і виявили, що рослинність покривала менше ніж один кілометр квадратний у 1986 році, а у 2021 році вже майже 12 кілометрів квадратних. Особливо швидкий ріст настала з 2016 року, що пов'язують з глобальним потеплінням та зменшенням площі морського льоду навколо континенту.

"В антарктичному ландшафті все ще переважають сніг, лід і скелі, і лише невелика частина заселена рослинним світом. Але цей ріст показує, що навіть така велика та віддалена пустеля відчуває вплив кліматичних змін, спричинених людиною", - заявив доктор Томас Роланд з Університету Ексетера.

Учені також відзначають, що рост мохів, які становлять більшу частину рослинного покриву, може сприяти зростанню інших рослин, а також полегшити формування ґрунту. Все це вважається "переломним моментом" для Антарктиди, де вже почалося життя. Раніше полярники з української станції "Академік Вернадський" вразили світ відео з літньою арктичною ніччю, коли майже не було сутінків. Також було показано унікальні фотографії рожевих снігів, на яких відбивається захід сонця над океаном. Всі ці явища, включаючи збільшення рослинного покриву та зменшення кількості льоду, свідчать про зміни в кліматі та природі Антарктиди.

Читайте також

ФБР попереджає про загрозу терактів у США
сьогодні, 16:10 106 переглянули
Попередження ФБР про теракти у США