Антикорупційні групи «Прозорість та підзвітність»: декларації і реальна робота

Активісти проти корупції перевіряють декларації
Активісти проти корупції перевіряють декларації

Майже півроку тому уряд доручив створити при обласних державних адміністраціях робочі групи «Прозорість та підзвітність». Це рішення мало стати відповіддю на суспільний запит на дієву боротьбу з корупцією та зміну формату комунікації влади з громадянами. На прикладі Харківської області Аналітичний центр «Обсерваторія демократії» дослідив, чим займається і що оминає своєю увагою така робоча група.

Бюрократією по казнокрадству

Численні соціологічні дослідження свідчать, що головною проблемою України, окрім війни, громадяни вважають корупцію. При цьому, абсолютна більшість українців (78%) покладає пряму відповідальність за корупцію в уряді та військових адміністраціях на президента Володимира Зеленського. На необхідність ефективної боротьби з корупцією постійно звертають увагу і зовнішні партнери України, від яких зараз залежить стійкість вітчизняної економіки.

Саме в такому контексті внутрішнього та зовнішнього тиску 29 вересня 2023 року уряд доручив обласним та районним військовим адміністраціям утворити однотипні робочі групи за назвою «Прозорість та підзвітність». Деклароване основне завдання груп – контроль за використанням бюджетних коштів. Фактичне завдання-мінімум – наповнити інформаційний простір постійними згадками про активну антикорупційну роботу представників президентської вертикалі в регіонах.

10 жовтня 2023-го така робоча група була утворена в Харківській області. В базовому варіанті її склад налічував 20 осіб – 8 чиновників обласної адміністрації, начальники 7-ми районних адміністрацій, заступники голів обласних СБУ, ГУНП і прокуратури, а також двоє представників громадських організацій (які вже співпрацювали з ХОДА в форматі обласної Ради волонтерів). Тобто, робоча група об’єднує президентську команду, яка представляє позаелекторальний вимір політикума (не обраних, а призначених місцевих керівників), плюс «силовиків».

Положення про робочу групу визначає її як постійно діючий консультативно-дорадчий орган при обласній адміністрацій. Згідно Положення, основні завдання робочої групи складаються з:

  • планування роботи з контролю за належним використанням бюджетних коштів, виділених з фонду ліквідації наслідків збройної агресії;
  • обмін інформацією та проведення консультацій із внутрішніми та зовнішніми зацікавленими сторонами;
  • здійснення ідентифікації, аналізу та визначення ризиків;
  • розроблення заходів із контролю за належним використанням коштів, виділених з фонду ліквідації наслідків збройної агресії. 

Варто звернути увагу, що в 2-х з 4-х пунктах прямо йдеться про кошти фонду ліквідації наслідків збройної агресії – тобто, за початковим задумом, головна мета полягала не в розпорошенні уваги на всі публічні закупівлі в регіоні, а - в першочерговому контролі за багатомільйонними тендерами щодо відбудови. Ймовірно це те, що особливо турбує наших західних партнерів, коштом яких de facto і забезпечується відбудова.

Спойлер: за неповні півроку цей Фокус основної уваги робочої групи суттєво зміниться – наприклад, у новині про засідання робочої групи від 8 березня 2024 року на сайті ХОВА всерйоз звітуватимуть про розгляд 5 тендерних закупівель на загальну суму 52 тисячі гривень, «в яких не було виявлено корупційної складової».

Головує в харківській «Прозорості та підзвітності» заступник очільника ХОВА Євген Іванов. Приблизно раз на місяць посадовець проводить брифінги та публічно звітує про діяльність робочої групи (на YouTube-каналі ХОВА можна знайти 4 відео-записи таких брифінгів).

Секретарем робочої групи була Вікторія Белявцева, і саме її візуючий підпис стоїть на установчих документах (Положення та Склад робочої групи). Цей факт надає антикорупційним ініціативам ХОВА особливого колориту – в лютому 2024-го Белявцевій було оголошено підозру по справі щодо розкрадання гуманітарної допомоги в перші місяці повномасштабної війни.

Щодо кейсу Белявцевої, то прес-служба ХОВА спочатку дала коментар на захист чиновниці, але вже наступного дня, 14 лютого 2024-го, з’явилось повідомлення про її звільнення з посади керівника апарату обладміністрації за згодою сторін. Утім, на діяльності антикорупційної робочої групи це (принаймні, ззовні) особливо не позначилось – 15 лютого на сайті ХОВА оприлюднена чергова новина про засідання «Прозорості і підзвітності», в якій жодним чином не згадується ситуація з імовірною причетністю посадовців обладміністрації до багатомільйонних схем із «гуманітаркою».

І це вже не перша ситуація з гучним корупційним скандалом у ХОВА, яку обходить увагою «Прозорість та підзвітність». 17 листопада 2023 року було затримано чиновницю обладміністрації, яка виявилася «крайньою» в «схемі» виїзду за кордон для ухилянтів по системі «Шлях». Важко повірити, що верхівкою тако

Читайте також