Арахамія визнав, що користувався машинами підозрюваного бізнесмена

Глава парламентської фракції "Слуга народу" Давід Арахамія використовував автомобілі бізнесмена Бориса Кауфмана для подорожей за кордон принаймні чотири рази після початку вторгнення. Це випливало з його давньої дружби з родиною Кауфмана.

В серпні 2022 року Арахамія та його дружина виїжджали з України до Молдови на чорному позашляховику Toyota, який належить дружині Бориса Кауфмана. А при поверненні вони використали бус Mercedes, який належить фірмі "Тедіс Україна", де Кауфман є співвласником.

Також Арахамія користувався бусом бізнесмена ще двічі: у жовтні 2022 року та у серпні 2023 року для повернення в Україну з-за кордону. Він пояснив свій вибір тим, що його власна машина має тоновані вікна, тому не може бути використана для виїздів.

На запитання журналістів щодо можливого конфлікту інтересів через дружбу з бізнесменом, який є підозрюваним у кримінальних провадженнях, Арахамія відповів, що не думає, будь-хто може звинуватити його в впливі на НАБУ.

У відповідь на звинувачення в зраді, Арахамія запропонував не користуватися автомобілями Бориса Кауфмана, а звернутися до інших своїх друзів для отримання допомоги у поїздках. Бизнесмен Кауфман відмовився коментувати відносини з Арахамією.

Верховний антикорупційний суд 7 вересня призначив запобіжний захід одному з підозрюваних у справі про заволодіння міжнародним аеропортом "Одеса" та доходами від його діяльності на суму 2,5 млрд грн. Злочинна група, що заволоділа майном аеропорту вартістю 118 млн грн та отримала 2,5 млрд грн доходу з його діяльності протягом 2012-2022 рр., була розкрита НАБУ та САП 29 серпня.

Підозру у справі отримали колишній мер Одеси Олексій Костусєв, його колишній заступник, бізнесмени Борис Кауфман та Олекса Борухович, а також директор "Одеса аеропорт Девелопмент" Олексій Кочанов. Кауфман та Борухович контролюють 75% міжнародного аеропорту "Одеса".