Армія РФ накопичує сили на кордоні з Харківською і Сумською областями – ISW

Армія РФ біля кордону Харківської і Сумської областей
Армія РФ біля кордону Харківської і Сумської областей

За інформацією Інституту вивчення війни, росіяни збирають свої сили на кордоні з Харківською і Сумською областями з метою привернути увагу українських сил в цьому районі.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що російські війська готуються до нових наступальних дій та концентрують певну кількість військ неподалік від українського кордону на північний захід від Харкова.

Експерти вважають, що Зеленський мав на увазі район Грайворон-Борисівка-Пролетарський на заході Бєлгородської області, де російські війська підсилили свою активність за останні тижні.

Розмір концентрації російських військ у районі Грайворон-Борисівка-Пролетарський залишається невідомим.

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко заявив, що російські війська можуть розпочати наступальні операції в Сумській області або на території, що межує з нею, з метою розтягнути українські сили вздовж кордону на північному сході України.

"Район Грайворон-Борисівка-Пролетарський надасть російським військам можливість розпочати операції на південь у напрямку Золочева і Богодухова, або на захід у напрямку міст уздовж траси, що з'єднує Богодухів із Сумами", - йдеться у звіті.

Експерти також вказують, що російські війська можуть проводити наступальні операції в одному або обох напрямках, для чого проводять концентрацію військ. Можливо, це зроблено з метою змусити українські війська розсіяти свої сили по ширшому фронту в Харківській і Сумській областях.

Російські війська також зосереджують свої сили в Курській і Брянській областях біля кордону з Сумською областю. Можливо, це зроблено з метою відтягнути і закріпити українські сили в районі кордону.

Російські війська поступово набирають загальну чисельність у районі кордону і, ймовірно, розпочнуть обмежені наступальні операції по лінії Суми-Харків до досягнення запланованої чисельності.

Навіть обмежені наступальні операції російських військ у цих районах посилять тиск на українські сили і, можливо, дозволять створити тактичні опорні пункти для подальших дій на північний захід від Харкова або в напрямку Сум.

Проте, навіть при максимальній чисельності, Північній угрупованню військ не вистачить для успішної операції по оточенню або захопленню Харкова чи Сум.

Джерело: Українська правда

Читайте також