Асан Ісенаджиєв розповів, як полон в Оленівці вплинув на його особистість

Асан Ісенаджиєв, полон в Оленівці
Асан Ісенаджиєв, полон в Оленівці

Військовослужбовець Асан Ісенаджиєв розповів про депресію після полону в Оленівці

Колишній військовослужбовець Асан Ісенаджиєв розповів, що після пережитого полону в Оленівці він страждає від депресії. Він повідомив про це в інтерв'ю журналістки Раміни Есхакзай на YouTube каналі "Ramina".

Асан зазначив, що відчув серйозний удар, коли його побратими загинули під час атаки на "Азовсталь". Втрата друзів, з якими він проходив багато, сильно вдарила його по душі.

"Ти розумієш, щоб існувати в цьому світі у тебе повинні бути друзі, перевірені часом. А в тебе часу фізично немає. І друзі, з якими ти пройшов багато, їх немає", - сказав Асан.

За його словами, він і його товариші розуміли, що полон - це не просто, але це був їх шанс на виживання.

"Ти розумієш, що ти в полоні, тебе намагаються спалити живцем, і ніхто нічого не може зробити", - нагадував Асан.

Асан Ісенаджиєв розповів, що після підриву Оленівської колонії всі виживші військовослужбовці були закинуті в карцер, де вони місяць не бачили сонячного світла. У тій камері протягом місяця було 36 українських захисників, хоча місце було призначено для шести осіб.

"Ти щодня чуєш, як катують твоїх побратимів. Потім тебе закидають у Таганрог, де тебе б'ють щодня. Там твоя особистість стирається. Я почав візуалізувати, як ховаю своїх близьких. На деякий час мені допомагло, я собі придумав, що їх немає. І тоді за деякий час совість почала докоряти мені. І почався певний цикл", - розповів Асан.

Він також зазначив, що військові бояться говорити про свої депресивні стани, оскільки бояться засудження та вважають, що їх звинуватять у слабкості.

"Коли я повернувся з полону, міг плакати, коли лише бачив у ТікТок песика. Поховання, прощання - не можу плакати фізично. Немає відчуттів закоханості, які були у 22 роки. Люди думають, що якщо людина у формі, вона кремінь, але ніхто не думає, що людина приходить з завдання, вона когось втратила, що його супроводжувало, які були втрати - нікого не хвилює", - поділився Асан.

За його словами, люди бояться змін, оскільки усі українці пережили стрес та загрозу за час війни, тому багато мають посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).

Асан Ісенаджиєв став відомим після того, як записав звернення до Реджепа Ердогана, президента Туреччини, прохаючи допомогти азовцям під час щільного оточення в Маріуполі. Звернення потрапило до українських та турецьких медіа і до президента Туреччини. Після цього було запропоновано кілька шляхів розв'язання ситуації.

Важливо пам'ятати, що багато українців страждають від депресії після пережитого стресу у війні. Процес адаптації і подолання цього стану є важливим для дальшого розвитку суспільства.

Джерело:

Читайте також