Астрономи виявили другу за величиною чорну діру в Чумацькому Шляху

Дослідження: астрономи виявили незвичайно велику чорну діру

Астрономи заявили, що вони виявили найбільшу чорну діру в Чумацькому Шляху, за винятком тієї, що знаходиться в центрі нашої галактики. Вона має масу приблизно 33 рази більшу за масу Сонця. Ця чорна діра, яка отримала назву Gaia BH3, розташована в сузір'ї Орла на відстані приблизно двох тисяч світлових років від Землі.

Вчені стверджують, що Gaia BH3 утворилася після смерті зірки, яка була більш ніж у 40 разів меншою за масив Сонця. Ця зірка-попередниця майже повністю складалася з водню та гелію. Її хімічний склад є типовим для зірок з низькою металічністю, які утворились після Великого вибуху. Коли зірка вибухла, вона утворила чорну діру Gaia BH3.

Ця чорна діра не тільки дуже масивна, але й дуже незвичайна в багатьох аспектах. Це дійсно те, чого ми ніколи не очікували побачити - сказав Паскуале Пануццо, інженер-дослідник французького дослідницького агентства CNRS, який працює в Обсерваторії Парижа та провідний автор дослідження.

Зірка-компаньйон Gaia BH3 рухається навколо чорної діри в унікальному напрямку, протилежному до того, як обертаються зірки в Чумацькому Шляху. Вона має близько 76% маси Сонця і є трохи холоднішою, але яскравішою в 10 разів. Відстань, на яку вона обертається, приблизно в 4,5 рази більша, ніж відстань між Землею та Сонцем.

Відкриття Gaia BH3 підтверджує моделі еволюції зірок, доводячи, що масивні чорні діри можуть утворюватися тільки зірками з низькою металічністю, як і зірка-прародителька Gaia BH3.