Атака на «Київстар». Експерт з кібербезпеки розповів про рекорд, який встановили українці

За один день українці розкупили річний запас eSIM інших операторів через масштабну атаку на Київстар. Таку інформацію повідомив Олександр Федієнко, народний депутат, експерт з кібербезпеки та член оборонного комітету Верховної Ради.

У повідомленні зазначається, що населення України практично за день розкупило всі доступні eSIM інших операторів, включаючи їх річний запас. Це означає, що усі картки були продані за один день.

eSIM - це цифрова SIM-картка, яка використовується як альтернатива фізичній SIM-картці. Вона дозволяє активувати стільниковий план оператора зв'язку без використання фізичної картки. Особливістю eSIM є можливість мати до п'яти профілів з різними номерами різних операторів на одному чипі.

12 грудня мобільний оператор Київстар став жертвою масштабної атаки хакерів на їхню мережу. У результаті атаки було пошкоджено внутрішню мережеву інфраструктуру оператора, яка забезпечує зв'язок мільйонів абонентів, а також ЗСУ. На момент 20:00 12 грудня, Київстару вдалося частково відновити роботу своїх послуг.

Російська хакерська група "Сонцепек" взяла на себе відповідальність за атаку на Київстар. Вони проникли в мережу оператора і міцно закріпилися там.

Після кібератаки на Київстар, Lifecell та Vodafone також стали підвищувати навантаження на своїх каналах обслуговування, що призвело до незручностей для їхніх клієнтів.

Читайте також:

  • Масштабний збій у «Київстарі»: що зараз відомо та коли очікувати відновлення
  • Масштабний збій у роботі «Київстару»: соцмережі вибухнули обуренням та мемами
  • Драма «Київстару». Хто залишиться «поза зоною» назавжди?
  • «Тримай WiFi». Vodafone закликає українців долучитися до ініціативи