Атака на «Київстар»: СБУ ідентифікувала хакерів російської розвідки

Російські хакери, які атакували "Київстар", ідентифіковані – СБУ

Правоохоронці ідентифікувала російських хакерів, які атакували "Київстар". Про це повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк. Кіберфахівці та слідчі СБУ збирають докази проти хакерів головного розвідувального управління РФ – ГРУ, які здійснили атаку на "Київстар". Матеріали розслідування будуть передані до Міжнародного кримінального суду у Гаазі.

"Ми працюємо, щоб за нашим законодавством оголосити підозри, а у подальшому передати ці справи в МКС. Воєнних злочинців мають судити на міжнародному рівні!" – зазначив Вітюк. Він підкреслив, що кібератаки по цивільній інфраструктурі мають бути визнані воєнними злочинами.

Російське хакерське угруповання SandWorm стоїть за атакою на "Київстар"

За даними СБУ, російське хакерське угруповання SandWorm вчинило атаку на "Київстар". Спецслужба проводить експертизи щодо пошкоджених систем і завданих збитків. Також СБУ спрямувала запити на отримання додаткової інформації від міжнародних партнерів.

У межах кримінального провадження розслідуються всі учасники цієї атаки. Керівник Департаменту кібербезпеки Ілля Вітюк підкреслив, що винність мають не тільки конкретні хакери, але і керівники військових частин і спецслужб, які здійснюють деструктивну діяльність.

СБУ блокує до 4,5 тисяч кібератак щороку

За словами Іллі Вітюка, СБУ блокує до 4,5 тисяч кібератак щороку під час повномасштабної війни. Особливий пріоритет у кіберзахисті мають Збройні сили України та Міноборони, оскільки вони є ціллю спроб втручання ворога в військові системи.

Співробітники Департаменту кібербезпеки постійно працюють у військових частинах, штабах, перевіряють пристрої та системи на предмет несанкціонованого втручання. СБУ завадила технічному проникненню ворога на 1700 пристроїв українських військових.

Російські спецслужби проводять дискредитаційні атаки

Окрім кібератак, російські спецслужби проводять інформаційно-психологічні операції для дискредитації командування Сил оборони та співробітників СБУ. Вони надходять погрози фізичної розправи, листи з ознаками вербування і шантажу. Ілля Вітюк наголосив, що СБУ готова до таких методів ведення війни і готова відповідати на них.

Масштабна атака на "Київстар" із залученням російських хакерів

12 грудня російські хакери з групи "Солнцепек" здійснили масштабну атаку на мобільного оператора "Київстар". Вони проникли в мережу оператора через обліковий запис співробітника. Атака спричинила серйозні пошкодження внутрішньої мережевої інфраструктури, яка забезпечує зв'язок мільйонів абонентів і ЗСУ.