Атака на лікарню на Харківщині, заява Білого дому щодо допомоги Україні: головне за ніч

Адміністрація США стверджує, що процес ухвалення додаткової допомоги Україні не провалився в Конгресі, оскільки зусилля продовжуються і фінансування, яке було узгоджене з українськими партнерами, є важливим зараз для України. Увечері 31 січня російські загарбники атакували лікарню в селі Великий Бурлук на Харківщині.  «Главком» зібрав основні новини ночі проти 1 лютого, щоб ви були в курсі головних подій.

Атака на лікарню на Харківщині

Увечері 31 січня російські загарбники атакували лікарню в селі Великий Бурлук на Харківщині. Про це повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

«Евакуацію 38 осіб, у тому числі 5 працівників закладу, проведено. Чотирьом надали першу медичну допомогу на місці. Фасад будівлі, вікна та дах пошкоджено. Продовжується ліквідація наслідків», – йдеться у повідомленні.

У ДСНС показали наслідки удару та повідомили про постраждалих.

«Чотири людини постраждали і 38 евакуйовано під час обстрілу лікарні», – повідомили у ДСНС.

Білий дім про допомогу Україні

Адміністрація США стверджує, що процес ухвалення додаткової допомоги Україні не провалився в Конгресі, оскільки зусилля продовжуються і фінансування, яке було узгоджене з українськими партнерами, є важливим зараз для України. Про це заявив координатор Ради національної безпеки України Джон Кірбі, передає «Укрінформ».

У відповідь на запитання, чи вважає він, що законопроєкт з реформування кордону та допомоги Україні провалився, Кірбі чітко відповів: «Ні».

«Ми віримо, що є потужна двостороння і багатопалатна підтримка України. Лідери комітетів у Палаті представників – наглядового, відомства розвідки, закордонних справ – всі вони підтримують Україну», – зазначив Кірбі.

Кірбі наголосив, що продовжуються переговори щодо законопроєкту, який може розблокувати допомогу Україні. Тим часом США протягом місяця не можуть надіслати Україні необхідну допомогу через цю дискусію.

Зброя для України від Заходу

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що Україна дуже потребує допомоги від західних партнерів, зокрема артилерійських систем. Про це він сказав у інтерв'ю для CNN.

За словами Буданова, Україні необхідно різко збільшити кількість артилерійських систем на полі бою, незалежно від їхнього стану і типу. Це пов'язано з тим, що наявна зброя швидко зношується через активні бойові дії.

Україна також потребує боєприпасів, які є важливим фактором у війні. За словами Буданова, кількість боєприпасів важливіша за їхню якість. Україна також має рівність з противником щодо безпілотних систем.

Щодо авіації, Київ чекає, коли українські пілоти закінчать навчання, щоб винищувачі F-16 могли бути передані. Однак начальник розвідки також виразив бажання отримати штурмовики, схожі на американські А-10, від західних країн. Він вважає, що це допоможе знизити бойовий потенціал Росії.

«Це дійсно може допомогти перемогти Росію», – додав Кирило Буданов.

Буданов також зазначив, що тривають дебати в США щодо надання допомоги Україні, і він сподівається на позитивне рішення.

Підтримка України від США та Британії

Міністр оборони США Ллойд Остін провів зустріч з британським колегою Грантом Шаппсом в Пентагоні, щоб обговорити спільні виклики, з якими стикаються країни та НАТО, включаючи подальшу допомогу Україні. Про це повідомляє Пентагон, згідно з «Укрінформ».

Під час зустрічі було обговорено зростання атак з боку бойовиків, пов'язаних з Іраном, на американські сили на Близькому Сході, незаконні напади хуситів на міжнародне судноплавство в Червоному морі, гуманітарну допомогу Газі та продовження підтримки України обома країнами.

Також було обговорено підготовку до саміту НАТО в Вашингтоні, який відбудеться в липні цього року, і співробітництво у форматі AUKUS.

«Зустріч підтвердила тісне і тривале партнерство між США та Великою Британією, а також відданість міжнародному порядку, заснованому на правилах», – підкреслили в Пентагоні.

Затримання колишнього «губернатора» Севастополя

Національне агентство по боротьбі зі злочинністю Британії затримало колишнього так званого «губернатора» окупованого Севастополя Дмитра Овсяннікова за ухилення від санкцій. Про це повідомляє The Times.

Овсянніков буде ставитися перед судом 20 лютого. Його звинувачують в обході санкцій і відкритті рахунку в Лондонському банку, а також у здійсненні чотирьох платежів на суму 65 тисяч фунтів стерлінгів і зберіганні 77,5 тисяч фунтів стерлінгів незаконних готівки.

«Овсянніков є санкційною особою в Великій Британії, яка обмежує його доступ до грошей і фінансових послуг», – пише видання.

Дмитро Овсяанніков – російський державний і політичний діяч. Він був «губернатором» Севастополя з вересня 2017 до липня 2019 року. Він так